Eveniment

Coface vede economia romaneasca cu ochi mai buni

26.01.2006, 21:25 11

Coface, o agentie franceza specializata in managementul riscului, a anuntat ieri majorarea rating-ului acordat Romaniei cu o treapta, in categoria "A4".

Agentia anunta la inceputul fiecarui an rating-urile pentru 151 de tari. Pe parcursul lui 2005, Coface a mai majorat o data rating-ul acordat Romaniei cu o treapta, de la "B" la "B+".

Categoria "A4" indica un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza; probabilitatea de neplata este insa acceptabila.

"Sunt sigur ca daca Romania face ceea ce trebuie, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, rating-ul nostru va urca alaturi de cel al Poloniei si Slovaciei", a apreciat Cristian Ionescu, director general al Coface Romania. El spune ca majorarea rating-ului de tara in categoria A4 va spori accesul pe pietele internationale si limitele de credit ale companiilor romanesti pentru credite comerciale de la partenerii lor externi sau din partea companiilor de asigurare a riscului financiar.

Dupa ultima majorare Romania a depasit Bulgaria si a ajuns in aceeasi categorie de risc cu Croatia. Slovacia si Polonia sunt incluse in categoria "A3", in timp ce Slovenia si Cehia au calificativul "A2". Anul trecut mai multe agentii de rating, printre care Fitch Ratings si Standard & Poor''s au inclus Romania in categoria "investment grade".

Rating-urile acordate de Coface reflecta in special comportamentul de plata al companiilor dintr-o economie, dar si implicatiile pe care mediul macroeconomic le poatea avea asupra acestora. Ionescu spune ca desi 75% din platile angajate de companiile romanesti sunt efectuate cu intarziere, sumele sunt in final colectate pe cale amiabila in majoritatea cazurilor.

Principalele dificultati pe care Coface le intrevede pentru anul acesta in Romania sunt deficientele in disciplina politicilor fiscale, monetare sau salariale, dar si inrautatirea dezechilibrelor externe. Astfel, agentia se asteapta ca in anii urmatori importurile sa inregistreze in continuare o dinamica mai accentuata decat cea a exporturilor, care va duce la cresterea deficitelor externe.

Pentru anul acesta Coface vede o crestere economica in Romania de numai 4,4%, chiar sub nivelul estimat pentru anul trecut, de 4,6%, sub influenta negativa a importurilor. Pe de alta parte, agentia considera cresterea din 2005 ca multumitoare, depasind media celorlalte economii din Europa Centrala si de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO