Eveniment

Coface: Tot mai puţini români fac reparaţii la case. Segmentul reparaţiilor capitale a scăzut cu 23% în 2016

„Cu toate că firmele din domeniul construcţiilor sunt dependente de proiecte de infrastructură, investiţiile statului (cheltuieli de capital, deci investiţii din buget) au scăzut în anul 2016 la doar 2,5% din PIB, nivelul minim din ultimii zece ani”. Foto: Shutterstock

„Cu toate că firmele din domeniul construcţiilor sunt dependente de proiecte de infrastructură, investiţiile statului (cheltuieli de capital, deci investiţii din buget) au scăzut în anul 2016 la doar 2,5% din PIB, nivelul minim din ultimii zece ani”. Foto: Shutterstock

Autor: Alina-Elena Vasiliu

26.10.2017, 00:06 342

Scăderea reparaţiilor capitale şi curente la locuinţe a dus la un declin al sectorului construcţiilor de 20% anul trecut, după cum arată un studiu realizat de Coface. Scăderea s-a produs deşi numărul construcţiilor de clădiri rezidenţiale a fost în creştere.

„Remarcăm contracţia masivă pe par­cursul anului 2016 înregistrată de seg­­mentul reparaţiilor capitale (-23,5%), după creşterea importantă de 32% din anul 2015”, se arată în studiul Coface. În consecinţă, per total, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,8% pe parcursul anului 2016 com­pa­rativ cu 2015.

Circa trei milioane de locuinţe din România, echivalentul a 40% din numărul total, au nevoie de reparaţii, iar costul total al renovărilor s-ar ridica la 15 mld. euro, potrivit unor date ale ZF. Cauza este faptul că cea mai mare parte a locuinţelor din România, adică circa şapte milioane (94%), au fost construite înainte de anul 2000, iar trei milioane au fost construite înainte de 1989. Astfel, România are cel mai vechi fond locativ din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

În ultimii ani însă, locuinţele noi „au luat avânt”, astfel că în 2016 au fost finalizate 52.206 locuinţe, cu peste 5.000 mai multe decât în 2015, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Anul trecut şi anul acesta au fost demarate însă mai multe proiecte rezidenţiale.

„Cu toate că firmele din domeniul construcţiilor sunt dependente de proiecte de infrastructură, investiţiile statului (cheltuieli de capital, deci investiţii din buget) au scăzut în anul 2016 la doar 2,5% din PIB, nivelul minim din ultimii zece ani”, se mai arată în studiul Coface.

Trendul de scădere a reparaţiilor la locuinţe poate fi asociat şi cu scăderea cererii de lucrări de termoizolaţii, pe care o reclamă producătorii de mate­riale de construcţii din piaţă. Astfel, recent, Dragoş Militaru, directorul general Fabryo, companie deţinută de fondul de investiţii Oresa Ventures, spunea că anul acesta s-a înregistrat o încetinire considerabilă a lucrărilor de reabilitări termice.

Analiza Coface s-a axat pe sectorul comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii, unde circa 9% din totalul firmelor generează aproximativ 80% din veniturile de la nivelul întregului sector, care au fost anul trecut de 16,5 miliarde de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. În domeniul comerţului cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii, activează circa 7.300 de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO