Eveniment

Codul Fiscal nu mai poate fi adoptat in actuala sesiune parlamentara

20.06.2008, 20:05 18

Modificarile Codului Fiscal, in asteptare la Camera Deputatilor inca de la inceputul actualei sesiuni parlamentare, ar putea fi aprobate abia la toamna, in conditiile in care dezbaterile au fost amanate pana acum de mai multe ori, din motive mai mult sau mai putin obiective.
Impactul amendamentelor stranse la comisiile de specialitate asupra veniturilor bugetare poate ajunge la circa 3% din PIB. Avand in vedere ca sesiunea ordinara a Parlamentului se incheie saptamana viitoare, noul set de amendamente ale legislatiei fiscale ar putea fi aprobate la toamna sub presiuni politice mai puternice, in contextul apropierii alegerilor parlamentare.
Guvernul a adoptat in octombrie anul trecut un pachet de modificari aduse Codului Fiscal, care au intrat in vigoare la inceputul acestui an prin ordonanta de urgenta, principalele schimbari vizand largirea bazei de impozitare si eliminarea unor facilitati de care beneficiau persoanele cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie.
"Codul Fiscal este la Comisia de Buget Finante inca din februarie, de la inceputul sesiunii parlamentare. Din motive obiective sau mai putin obiective dezbaterile s-au tot amanat. Colegii nu au vrut sa discute decat in prezenta ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Incercarile noastre repetate, din februarie si martie, de a-l aduce pe ministru nu au dat roade. Apoi, a venit summit-ul NATO si, ulterior, campania electorala", a explicat pentru ZF presedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor, Aurel Gubandru.
In primavara, reprezentantii Finantelor au cerut timp de gandire pentru a analiza impactul bugetar al propunerilor de amendamente aduse de reprezentantii grupurilor parlamentare.
Gubandru a aratat ca parlamentarii au primit analiza realizata de Ministerul Economiei si Finantelor privind amendamentele si legile adiacente cu efect asupra Codului Fiscal, costul fiind de circa 3% din PIB.
O modificare care trebuie adusa Codului Fiscal si nu a fost discutata pana acum nici de Guvern se refera la unificarea impozitului pe dividende fie la nivelul de 10% valabil acum pentru rezidenti sau la 16% - aplicat in cazul nerezidentilor.
Acum doua luni, Comisia Europeana a transmis Romaniei o scrisoare de somatie referitoare la perceperea unor impozite mai mari pe dividendele platite de firmele din afara tarii fata de cele achitate de actionarii rezidenti. Este insa putin probabil ca modificarile Codului sa mai poata fi discutate in actuala sesiune parlamentara in conditiile in care Parlamentul mai are activitate doar saptamana viitoare, iar comisiile nu au stabilit un program de dezbatere.
"Din punct de vedere tehnic nu este posibila adoptarea Codului Fiscal. Modificarile nu se dezbat
intr-o zi. Sunt necesare minimum 4-5 sedinte numai la Comisia de Buget-Finante. In plen, poate fi dezbatut intr-o zi", a explicat Gubandru.
Teoretic, ar mai exista o sansa ca modificarile aduse Codului Fiscal sa fie votate in aceasta vara, daca Birourile permanente ale Camerelor stabilesc prelungirea programului de activitate al parlamentarilor.
Printre modificarile aduse Codului figureaza eliminarea masurilor de simplificare in domeniul TVA pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri si terenuri, precum si prelungirea pana la 31 decembrie 2011 a aplicarii sistemului de plata in vama a TVA aferenta importurilor din state terte.

Cum poate pierde bugetul 4 mld. euro
reducerea TVA la produsele alimentare de baza, de la 19% la 5%;
colectarea impozitelor pe tranzactii imobiliare la bugetele locale;
scutirea impozitului pe profitul reinvestit pentru
achizitia de echipamente, instalatii pentru productia industriala;
cresterea pragului de neimpozitare a pensiilor de la
1.000 de lei la 1.500 de lei;
scutirea de TVA a constructiei lacasurilor de cult;
exceptarea de la plata accizelor a producatorilor de tuica si rachiu din gospodarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO