Eveniment

Codul fiscal a fost modificat. Impozit pe dividende de 5% şi TVA la apă de 9%, de la 1 ianuarie

Codul fiscal a fost modificat. Impozit pe dividende de 5%...

Autor: Alice Draghici, Iulian Anghel

28.10.2015, 00:04 9456

Guvernul a aprobat ieri prin ordonanţă de urgenţă reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% începând cu 1 ianuarie 2016 (faţă de 1 ianuarie 2017 cum era prevăzut în Codul fiscal promulgat în vară), dar şi reducerea TVA la 9% pentru livrarea apei şi impozitarea diferenţiată pentru microîntreprinderi.

Potrivit celor decise ieri, dividendele distribuite persoa­nelor fizice şi juridice române, precum şi dividendele obţinute, din România, de persoane nerezidente vor fi impo­zitate cu 5%, faţă de 16% în prezent. Măsura era prevăzută iniţial să se aplice din 2017, dar se va aplica din 2016, bugetul pentru anul viitor neavând însă de suferit întrucât dividendele se acordă anual. Pentru anul acesta guvernul şi-a programat venituri din impozitul pe dividende de 2,3 mld. lei. 

„Această măsură de reducere a impozitului pe dividende urmăreşte, în special, obţinerea unor efecte economice pozitive prin creşterea volumului de investiţii şi favorizarea dezvoltării societăţilor de tip holding, încurajarea capitalului românesc, încurajarea păstrării în ţară a capitalului românesc, încurajând, totodată, şi restructurarea societăţilor comerciale în scopul adaptării lor la exigenţele mediului economic şi financiar, naţional şi european“, a declarat ieri ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, citat de Mediafax. (Cel mai “otrăvit” cadou pe care îl face Ponta lui Ţiriac şi oamenilor de afaceri români: Puteţi să câştigaţi în plus milioane de euro dacă renunţaţi să mai operaţi în România prin anonimat şi paradisuri fiscale)

Specialiştii în taxe cred că măsura reducerii impozitului pe dividende va putea determina companiile de tip holding să plătească impozit în România. De altfel aşa cred şi reprezentanţii guvernului.

„Sunt convins că vom încasa mai mult cu 5% impozit. Deci 16% din nimic e mai puţin decât 5% din ceva consistent“, a argumentat şeful guvernului, săptămâna trecută.

O altă măsură inclusă în ordonanţa de urgenţă de ieri se referă la impozitarea microîntreprinderilor şi vizează două aspecte. Astfel, se majorează plafonul de încadrare în categoria microîntreprindere de la 65 mii euro la 100 mii euro cifră de afaceri pe an fiscal. Totodată, se introduce un sistem de cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi, între 1 la sută şi 3 la sută.

@ Actul normativ adoptat de Guvern include şi alte prevederi, respectiv extinderea categoriei persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obţinute şi utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educaţiei naţionale. În această categorie vor intra, potrivit acestui act normativ, şi unităţile de învăţământ particular preuniversitar. De asemenea, sunt prevăzute exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, introducerea reglementării potrivit căreia, în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data dobândirii.

@ Ordonanţa adoptată de Guvern conţine, de asemenea, o serie de prevederi care modifică şi completează noul Cod de procedură fiscală. Una dintre modificări vizează desemnarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală drept autoritate competentă pentru efectuarea schimbului de informaţii cu statele cu care România s-a angajat printr-un instrument juridic, măsură menită să contribuie la combaterea evaziunii fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO