Eveniment

Cod galben de inundaţii în şase judeţe din zona Moldovei

Cod galben de inundaţii în şase judeţe din zona Moldovei

Autor: Mediafax

16.10.2016, 11:37 969

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) anunţă că avertizarea de tip cod galben pentru fenomene hidrologice periculoase este valabilă pentru bazinul hidrografic Bârlad şi afluenţii mici ai Siretului din judeţele Neamţ, Bacău şi Vrancea.

În intervalul duminică ora 09.00 şi luni ora 09.00, pe "râurile din bazinele hidrografice Bârlad şi afluenţi (judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici aferenţi cursului mijlociu şi inferior al Siretului din judeţele Neamţ, Bacău şi Vrancea, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţíonare."

Specialiştii INHGA susţin că fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 16.10.2016 ora 14:00 – 16.10.2016 ora 24:00, pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bârlad – bazin superior şi afluenţii de dreapta ai Bârladului aferenţi judeţelor Bacău, Vaslui şi Galaţi.

Până luni dimineaţă este în vigoare şi o informare de vreme rea, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM), fiind anunţate intensificări ale vântului şi ploi în toată ţara, iar în zonele montane ninsori.

Potrivit informării ANM, în Carpaţii Orientali va ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă, iar în Carpaţii Meridionali, precipitaţii sub formă de ninsoare sunt anunţate pe seară şi în noaptea de duminică spre luni. Vântul va sufla cu putere, îndeosebi în regiunile sudice ale ţării unde se vor depăşi la rafală 40-50 km/h. Pe crestele montane, ANM anunţă că va sufla cu 60 km/h, viscolind zăpada.

În restul ţării va ploua în intervalul menţionat, iar trecător în estul Transilvaniei şi în Subcarpaţii Moldovei vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare. Potrivit ANM, ploile vor depăşi local 10-15 l/mp, iar în zona de nord-vest, centru şi est izolat 20-25 l/mp.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO