Eveniment

CNVM da inapoi in problema delistarilor

25.05.2006, 00:00 15

Companiile listate pe piata de capital urmeaza sa poata fi delistate printr-o simpla hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor, doar daca lichiditatea de pe piata este extrem de redusa conform unui proiect de dispunere de masuri publicat ieri pe site-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Daca va intra in vigoare in forma actuala, proiectul de dispunere de masuri ar urma sa suspende prevederile in vigoare in prezent potrivit carora orice companie se poate delista prin hotararea AGA.

De la adoptarea prevederilor in vigoare de peste 100 de companii listate la Bursa de Valori si pe piata RASDAQ, unele dinte ele fiind companii de talie mijlocie si mare, cum ar fi Asirom, Vel Pitar, Mefin sau Otelionx.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare explicase masura prin numarul mare de companii de pe piata, cele mai multe neinteresante pentru investitori si pe care Comisia nu avea capacitatea de a le supraveghea.

"Situatia delistarilor a fost reevaluata si ca urmare a numeroaselor semnale negative venite din piata si din mass-media. In acest sens s-a luat hotararea de a se initia acest proiect de modificare a prevederilor actuale privind delistarile", a explicat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al Comisiei.

Prevederile actuale au fost puternic criticate de brokeri si investitori pe motiv ca ar favoriza actionarii majoritari, ceea ce ar putea aduce prejudicii investitorilor de la Bursa.

Conform proiectului de dispunere de masuri se vor putea delista prin hotarare a AGA companiile care au inregistrat mai putin de 50 de tranzactii pe an, iar actiunile tranzactionate sa nu reprezinte mai mult din capitalul social al companiei respective.

In plus, proiectul impune conditii mai drastice pe care evaluatorii trebuie sa le indeplineasca pentru ca acestia sa fie independenti fata de companie si actionarii majoritari ai acesteia. Proiectul urmeaza sa faca obiectul unei dezbateri publice. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO