Eveniment

CNI continuă să scoată la licitaţie proiecte, deşi i-a fost anunţată desfiinţarea

CNI continuă să scoată la licitaţie proiecte, deşi i-a fost anunţată desfiinţarea
02.08.2010, 23:55 612

Compania Naţională de Investiţii (CNI), aflată în subordineaMinisterului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), continuăsă scoată la licitaţie proiecte, deşi ministrul de resort, ElenaUdrea, anunţa în luna mai că vrea să desfiinţeze CNI pentru aelimina orice suspiciune legată de cheltuirea banului public prinaceastă entitate. Udrea anunţa că programul de construire de bazinede înot şi patinoare a fost suspendat, în timp ce construcţia desăli de sport a fost reorganizată, în sensul în care urmau să fiecontinuate doar cele care au fost începute anul trecut.

La sfârşitul lunii iulie, CNI a scos la licitaţie un proiect definalizare a unei săli de sport cu teren de handbal şi 150 delocuri pentru spectatori în comuna Macea, judeţul Arad şi a uneisăli de educaţie fizică şcolară în comuna Zădăreni, judeţul Arad,contract cu o valoare totală estimată de 2,7 mil. lei, fărăTVA.

Contactaţi de Ziarul Financiar, reprezentanţii CNI susţin căşi-au restrâns activitatea şi finanţează doar proiectele de interessocial - intervenţii pentru clădiri de interes public aflate îndegradare, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şicanalizare în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 delocuitori sau reabilitarea de cămine culturale.

Tot în luna iulie, CNI a scos la licitaţie un proiect în valoarede 3,4 mil. euro, fără TVA, pentru reabilitarea şi extindereaparţială a reţelelor de apă şi canalizare din oraşul Pucioasa,judeţul Dâmboviţa.

Compania a construit în ultimii opt ani aproape 900 de săli desport, fiind una dintre puţinele proiecte naţionale de investiţiirealizate după '90, cu impact la nivel local. Din 2002 şi până înprezent CNI a cheltuit peste 2,3 mld. lei (circa 650 mil. euro)pentru finalizarea a 1.024 de obiective, cei mai mulţi bani fiindalocaţi pentru construcţia de săli de sport.

Deşi în luna mai, reprezentanţii MDRT afirmau că nu vor maiîncepe licitaţii noi, iar proiectele care se află în derulare vorfi preluate de către minister, până în prezent compania nu a fostdesfiinţată.

Potrivit ultimelor informaţii disponibile, CNI are în prezent151 de şantiere deschise, iar la alte 81 de obiective contractelesunt încheiate însă nu vor primi bani anul acesta din lipsă definanţare, iar alte 20 se află "în analiză". Compania a finalizatîn ultimii opt ani de zile 863 de săli de sport şi a reabilitatalte 31, a construit un patinoar la Braşov, însă programul deconstrucţie de bazine de înot - care presupunea construcţia a 70 deunităţi - a fost suspendat şi până în prezent nu a fost finalizatniciunul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO