Eveniment

Clujul îşi bugetează investiţii de 458 mil. lei şi frânează proiectele noi

Clujul îşi bugetează investiţii de 458 mil. lei şi...

Autor: Andrei Cîrchelan

05.02.2015, 00:04 751

Primăria Cluj-Napoca, reşedinţa celui mai bogat judeţ din România, şi-a calculat investiţii de 458 milioane de lei anul acesta, dintr-un buget total de 1,18 miliarde de lei, banii mergând prepon­derent spre locuinţe şi transporturi.

Faţă de anul trecut, investiţiile în proiecte noi au scăzut de la 138 mil. lei la 40 mil. lei.

Calculele primăriei sunt făcute pe venituri estimate la 1,03 miliarde lei şi cheltuieli de 1,18 miliarde lei, niveluri similare celor din anul anterior.

 „Lucrările începute în anii anteriori sunt prioritatea, iar pe planul doi vin proiectele mari de investiţii noi“, a declarat Ioan Tomoş, consilier local, într-un context în care pentru continuare de proiecte sunt bugetate investiţii de 356 mil. lei.

În 2014, primăria bugetase venituri de 1,01 mld. lei şi cheltuieli de 1,16 mld. lei, însă cifrele au fost rectificate în creştere pe parcursul anului, la 1,02 mld. lei şi, respectiv, 1,17 mld. lei.

Anul acesta, din bugetul total de investiţii, cea mai mare cheltuială merge spre transporturi, unde sunt calculate investiţii de 218 mil. lei. Din această sumă, 192,7 mil. lei se referă la conti­nuarea unor lucrări începute în anii anteriori.  

A doua direcţie de investiţii, ca pondere în total, sunt locuinţele, unde primăria a calculat investiţii de 124,7 mil. lei, din care 89,6 mil. lei merg spre continuarea unor lucrări începute deja.

„Din acest buget ne propunem patru elemente esentiale: finalizarea proiectelor europene demarate, fina­lizarea proiectelor realizate din alte fonduri, demararea proiectelor noi multianuale şi susţinerea proiectelor din cadrul Cluj Capitala Europeană a Tineretului şi Cluj Capitala Culturală Europeană 2021“, spune primarul Emil Boc.

Cele două proiecte, care presupun depunerea unei candidaturi a Clujului, au avut ca efect imediat o dublare a bugetului pentru activităţi culturale, de la 4,5 mil. lei la 9 mil. lei.

 „Aş fi vrut alocări mai mari pentru cultură şi sport“, a declarat pentru ZF Ovidiu Chifor, consilier local, adăugând că domeniile de cultură şi sport sunt „legate ombilical“ şi banii alocaţi la comun vor merge mai degrabă spre cultură anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO