Eveniment

Claudiu Năsui, ministrul cu viziune, dar fără informaţii: „Nu ştiu ce profit are Salrom. Nu ştiu pe dinafară cifra de afaceri a companiilor din subordinea Ministerului Economiei. Nu ştiu câte întreprinderi noi s-au creat în urma eliminării debirocratizării, sunt zeci de mii de firme.“

Autor: Ramona Cornea

05.08.2021, 09:00 2670

„Nu ştiu“, „Nu am aceste date la dispoziţie acum“, „Nu ştiu pe dinafară cifrele“, acestea au fost cele mai frecvente răspunsuri ale ministrului economiei, Claudiu Năsui, invitat la emisiunea de business ZF Live a Ziarului Financiar.

Ministrul economiei crede că economia locală este una de piaţă puternic îngreunată pentru că nu ne-am debarasat de reminescenţele socialiste, vrea o reformă a companiilor de stat, dar nu ştie ce profit sau pierderi au avut ele sau cât reprezintă cifra de afaceri a companiilor de stat din cifra de afaceri totală din economie.

„O companie de unde aşteptăm rezultate este Salrom, care are potenţial, are probleme legate de o organigramă foarte stufoasă, una care a tot crescut cu timpul, dar care acum are perspective extraordinare pe partea de grafit. Am vorbit cu noul consiliu de administraţie al acestei companii şi are drept principală misiune să dezvolte această zonă a grafitului. Salrom nu era pe pierderi, dar trebuie să ne uităm şi la cât este profitul. Nu ştiu ce profit are Salrom“, a spus Claudiu Năsui la ZF Live.

Ministrul mai spune că indicatorul ROA - return on assets, acela care indică randamentul activelor, este extrem de mic în toate companiile de stat care sunt profitabile pentru că acestea au fost „căpuşate“. Cu toate acestea, nu ştie care este valoarea randamentului activelor.

Mai mult, Năsui spune că în administraţia Ministerului Economiei sunt aproximativ 70 de companii, dar nu ştie valoarea afacerilor lor.

„Nu ştiu pe dinafară cifra de afaceri a companiilor.“

La schema de ajutor de stat pentru companiile din industria HoReCa au aplicat peste 10.000 de companii, iar suma solicitată de acestea a fost de 3,3 mld. lei, însă suma disponibilă pentru această schema este de 2,5 mld. lei.

În lista aplicanţilor pentru schema de ajutor de stat, cea mai mare sumă solicitată este de 83 mil. lei, a agenţiei de turism Christian Tour, însă compania nu poate primi această sumă, având în vedere că  a înregistrat o scădere de 22 mil. lei a cifrei de afaceri în 2020 faţă de 2019, iar schema pentru HoReCa spune că firmele pot primi 20% din scăderea cifrei de afaceri din 2020 faţă de 2019, dar nu mai mult de 800.000 de euro. 

Ministrul Claudiu Năsui nu a putut explica situaţia sumelor din tabelul publicat de ministerul pe care îl conduce.

„Suma din tabel este cea pentru care au aplicat companiile, nu înseamnă că este şi aprobată. Acum ea intră într-un proces de evaluare şi un funcţionar va spune dacă suma corectă este aceea sau alta, fie nu este eligibilă. Există o limită de aplicare de 800.000 de euro, aceasta este o limită europeană pentru că această măsură HoReCa este făcută într-un cadru european. Poate aplica compania şi pentru 1 mld. euro, dar tot maximum 800.000 de euro va primi.  În momentul acesta am primit evaluările pentru această măsură şi când se vor termina evaluările vom vedea dacă suma depăşeşte 2,5 mld. lei, iar apoi plătim pentru 1 mld. lei“, a spus el.  Cu toate acestea, companiile spun că au aplicat cu scăderea cifrei de afaceri din 2020 faţă de 2019. Astfel, reprezentanţii agenţiei de turism Christian Tour au spus săptămâna trecută pentru ZF că informaţiile nu au nicio legătură cu realitatea, iar ei nu au solicitat această sumă, ci doar au depus documentele doveditoare referitoare la scăderea cifrei de afaceri în 2020 faţă de 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO