Eveniment

CIS: Aşteptările de creştere a pieţei interne scad, dar rămân solide

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Iulian Anghel

09.10.2015, 00:04 74

Procentul investitorilor străini care se aşteaptă ca veniturile lor să crească în următoarele 12 luni rămâne în jur de 60% în comparaţie cu procentul de 62% din luna martie 2015, însă numărul de respondenţi care se aşteaptă la o creştere semnificativă a scăzut de la 14,2% la 7,4%, comparativ cu o creştere de la 48,5% la 51,9% a respon­denţilor care se aşteaptă la o creştere mode­rată a veniturilor, potrivit indicelui percep­ţiei despre mediului de afaceri (Business Sentiment Index) realizat de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) şi publicat ieri.

Indicele oferă evaluări cu privire la aşteptările legate de rezultatele ope­raţio­nale şi de creştere, de perspectivele asupra investiţiilor de capital pentru anul urmă­tor, atractivitatea României în com­paraţie cu alte zone geografice similare în care com­paniile respective îşi desfăşoară activi­tatea, planurile referitoare la forţa de muncă şi apreceri despre mediul adminis­trativ, legis­lativ şi fiscal. Răspunsurile din septembrie sunt raportate la cele din martie.

Faţă de aşteptările privind veniturile, un alt aspect pozitiv este – subliniază CIS – fap­tul că niciunul dintre respondenţi nu se aşteaptă la o contracţie semnificativă, dar pro­centul celor care aşteaptă oarecum o con­tracţie a veni­turilor a crescut de la 2,8% la 7,4%.

Potrivit sursei citate, una dintre schimbările majore în ceea ce priveşte răspunsurile companiilor o reprezintă cea vizând creşterea pieţei interne şi de export. Aşteptările de creşterea per ansamblu a pieţei interne au scăzut de la 58% la 53%, în timp ce din perspectiva de creştere a pieţei de export, acestea au scăzut de la 45,8% la 40%. În mod similar, perspectiva de creştere globală a scăzut în perioada martie 2015 - septembrie 2015 de la 68,5% până la 53,2%.

În acelaşi timp, perspectivele de ansamblu pentru investiţiile de capital rămân în linii mari aceleaşi din martie 2015 pâna în septembrie 2015. Cu toate acestea, există o creştere semnificativă a respondenţilor care consideră că România are un grad de atractivitate mai ridicat în comparaţie cu celelalte locaţii din grup.

În ceea ce priveşte potenţialul pe care România îl are de oferit, 44,4% dintre membrii CIS care au răspuns au observat o îmbunătăţire a atractivităţii, în comparaţie cu rezultatul de 28% din martie 2015.

Din perspectiva disponibilităţii forţei de muncă, 58,5% dintre respondenţi semnalează disponibilitatea de forţă de muncă competitivă, în timp ce 22,6% disponibilitatea de forţă de muncă înalt calificată, rezultând un total de 80% răspunsuri care indică o disponibiltate bună a forţei de muncă per ansamblu.

Potrivit investitorilor străini, mediul legislativ şi eficienţa administrativă rămân provocări semnificative. Un număr mare de companii membre CIS îşi exprimă îngrijorarea cu privire la povara legislativă şi administrativă, considerând-o un obstacol cheie în realizarea obiectivelor. 85% dintre respondenţi consideră birocraţia ca fiind necompetitivă şi 80% dintre respondenţi semnalează lipsa de transparenţă din iniţiativele legislative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO