Eveniment

Circuitul Grand Prix One de la Snagov, pasul dinainte de Formula 1

Circuitul Grand Prix One de la Snagov, pasul dinainte de Formula 1

Circuitul ar trebui sa atraga 60.000 de persoane in fiecare saptamana, conform organizatorilor

06.02.2008, 19:08 52

Alegerea facuta de locuitorii comunei Snagov, de a transforma islazul comunal in circuit automobilistic Grand Prix One (care poate gazdui intreceri de Formula 3), ar putea aduce in Romania o etapa din competitia de Formula 1.
In tarile in care a fost construit un circuit de Formula 3, precum Ungaria, acesta a fost urmat de introducerea unei etape din Formula 1.
Planurile anuntate de South Pacific Group, care va realiza Grand Prix One la Snagov, sunt ambitioase. Proiectul, in valoare de 300 de milioane de euro, ce va fi dezvoltat pe un teren de 56 ha, va include, potrivit dezvoltatorului, o pista de automobilism de 3,8 kilometri, spatii comerciale, showroom-uri, restaurante si un hotel de patru stele. Toate acestea vor crea pe termen mediu pana la 750 de locuri de munca, urmand ca, la finalizare, complexul sa asigure aproximativ 1.800 de locuri de munca.
Acesta este al doilea proiect de anvergura anuntat la Snagov. Primul, Dracula Parc, ar fi trebuit dezvoltat in anul 2001 pe un teren de 460 de hectare. Proiectul nu a fost insa finalizat, Guvernul anuland in 2006 dreptul companiei Dracul Park de a utiliza terenul aflat in administratia RA-APPS.
Reprezentantii South Pacific Group, dezvoltatorul unor proiecte rezidentiale in comuna Tunari, au declarat ca in toamna acestui an vor fi demarate lucrarile de constructie a circuitului, urmand a fi finalizat dupa aproximativ 18 luni. Finantarea proiectului va fi asigurata din surse proprii si fonduri atrase, compania fiind in tratative cu doua institutii financiare locale.
"Avem proiectul aproape gata, iar apoi urmeaza obtinerea Planului Urbanistic Zonal si a celorlalte permise de constructie, pe care ar trebui sa le obtinem in aproximativ 6 luni", a declarat pentru ZF Andrew Prelea, directorul South Pacific Group.
El a mai spus ca SPG urmareste o cifra de afaceri anuala de 30 mil. euro din exploatarea circuitului Grand Prix One prin atragerea unui flux de 3-5 milioane de vizitatori in fiecare an. Tinta pare destul de greu de atins, in conditiile in care in fiecare saptamana circuitul ar trebui vizitat de cel putin 60.000 de persoane.
"Dat fiind ca vom fi localizati pe traseul viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov, nu cred ca vom avea probleme in atingerea acestui flux", a spus Prelea.
Terenul pe care va fi circuitul Grand Prix One, concept dezvoltat si in Roma, Barcelona sau Londra, este localizat in apropierea segmentului de autostrada Bucuresti-Moara Vlasiei, care face parte din viitoarea autostrada Bucuresti-Brasov, segment ce va fi dat in folosinta in 2009.
Compania va prelua in perioada urmatoare terenul de la autoritatile locale, urmand a fi incheiat un parteneriat public privat in urma caruia primaria va obtine o redeventa anuala intre 1,5 si 2 euro pe metrul patrat. Solutia organizarii unei licitatii pentru concesionarea terenului pentru constructia pistei a fost socotita nepractica, pentru ca deocamdata nu exista in Romania si o alta companie, precum South Pacific, care sa detina o licenta pentru un circuit automobilistic.
"Pana la 15 martie speram ca juristii sa clarifice situatia. As mai vrea insa sa primim si o alta cerere de oferta pentru teren pentru un proiect asemanator. Am putea negocia mai bine si in plus nu ar exista suspiciuni", a declarat Apostol Musat, primarul comunei Snagov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO