Eveniment

Cine sunt şefii celor mai importante comisii economice din Parlamentul României: de la absolvenţi de „fabrici de diplome“ până la matematicieni cu studii doctorale în SUA

Cine sunt şefii celor mai importante comisii economice...

Autor: Răzvan Botea, Iulian Anghel

14.01.2021, 16:45 7683

Comisiile parlamentare, care au rolul de a întocmi rapoartele pentru proiectele de lege înaintate de guvern, sunt inima şi plămânii Parlamentului.

Parlamentul este cea mai puternică instituţie, într-un stat democratic. Chiar dacă vorbim despre trei instituţii în stat, cu puteri egale – puterea legislativă, puterea judecătorească şi puterea executivă - nu putem omite că Legislativul este instituţia care are în mână şi pâinea şi cuţitul. Pentru că, deşi pe picior de egalitate cu celelalte puteri în stat, Parlamentul este cel care decide şi cum arată Justiţia, Parlamentul decide şi dacă preşedintele este un om puternic sau doar un reprezentant de protocol al ţării şi, deloc de neglijat, decide şi cum arată finanţele ţării, de vreme ce este cel care votează, an de an, legile bugetului.

La aşa responsabilităţi, prestigiul public al parlamentarului ar trebui să fie fără cusur. Moralitatea lui trebuie împletită, ca nicăieri altundeva, cu un grad de competenţă cu mult mai mare peste tot ceea ce găsim la nivelul mediu al societăţii.

Am avut din toate acestea ceva, vreodată? Desigur că în Parlament sunt oameni bine pregătiţi. Dar sunt şi oameni fără nicio pregătire, proptele ale părinţilor/rudelor care au intrat în Parlament cu binecuvântarea şefilor de partide care semnează lista de partid. Am avut în parlament, legislaturi bune, oameni care şi-au finalizat „studiile universitare” la 50 de ani şi care au ajuns să conducă comisii de o importanţă vitală. Parlamentari cu „doctorate” obţinute în Republica Moldova, dar care nu ar putea dovedi că au terminat măcar un liceu în România. Şi care, din poziţia de şefi de comisii parlamentare, au sluţit faţa Justiţiei. Parlamentari care au schimonosit legile economice fară să aibă nimic de-a face cu domeniul pe care îl sluţeau.

Lupta dintre competenţă şi impostură a fost câştigată, în ultimele legislaturi, de impostură.

Aveţi alăturat un scurt CV al celor care conduc în noul legislativ principalele comisii economice. Citiţi-le şi cântăriţi: cine avea dreptul să fie acolo şi cine va duce mai departe moştenirea otrăvită a imposturii, cu binecuvântarea partidului. Vă veţi lovi de ei, curând.

 

CAMERA DEPUTAŢILOR

Bogdan-Iulian Huţuc (PNL),

preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci

Are o diplomă de licenţă obţinută în 1991 la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti şi un masterat în administraţie publică la Universitatea Ovidius din Constanţa – nu este limpede ce aptitudini în administraţia publică putea oferi atunci oraşul condus de Radu Mazăre. Ca şi cum nu i-ar fi fost de ajuns, şi-a mai pus în buzunar un titlu de studii postuniversitare la fabrica de diplome a politicienilor - Colegiul Naţional de Apărare.

► A lucrat tot timpul la stat.

► Şi-a început cariera în administraţia fiscală din Constanţa, ca inspector fiscal, a fost membru în Adunarea Generală a Acţionarilor din mai multe companii de stat printre care CEC Bank şi vicepreşedinte ANAF între 2005 şi 2007. Este deputat în Parlamentul României din 2016.

Costel Neculai Dunava (42 de ani, PSD),

preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare

► A obţinut în 2000 o diplomă în drept la Universitatea „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi, o universitate privată. Şi-a consolidat studiile cu un masterat (2008) obţinut la Bacău, tot la o universitate privată – „George Bacovia". Nu este ciudat să pleci de la Iaşi, centru universitar de prestigiu, ca să-ţi consolidezi studiile la Bacău, un oraş submediocru din punctul de vedere al calităţii educaţiei? Niciuna dintre „universităţile absolvite” de el nu este luată în calcul, nici în glumă, în vreun clasament al universităţilor din România.

► Din 2010  a fost consilier în Parlamentul României şi din 2016 este deputat.

 
 

Bende Sándor (51 de ani, UDMR),

preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii

► A obţinut în 2008, la 39 de ani, o diplomă în drept la o universitate privată – George Bariţiu din Braşov, o fabrică de diplome, desfiinţată acum doi ani prin ordin al preşedintelui Iohannis, la cererea Ministerului Educaţiei. Trei ani mai târziu, a obţinut un masterat la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – o universitate aflată pe locul 11 în clasamentul universităţilor din România, în clasamentul Ad Astra (cea mai importantă asociaţie a cercetătorilor români din ţară şi străinătate).

► Din CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor reiese că Bende Sandor a lucrat din 1993 şi până în prezent ca tehnician la Electrica SA. Din 2020 este deputat în Parlamentul României.

 
 

SENAT

Claudiu Mureşan (48 de ani, USR Plus),

preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital

► A absolvit Academia de Studii Economice în 1997 şi are un master obţinut la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, cumva explicabil încât este din Sibiu. În 2004 a mai absolvit un curs postuniversitar la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.

► Între 1992 şi 2015 a făcut parte din managementul mai multor companii private. Este senator în Parlamentul României din 2020.

 
 
 

Silvia Dinică (44 de ani, USR-Plus),

preşedinte Comisia economică, industrii şi servicii

► Are cel mai bun CV din toţi cei care conduc comisiile economice din Parlament.

A absolvit, în 1999, Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti, apoi a obţinut o diplomă de masterat la ASE. Are un doctorat obţinut  în matematică (2014) la Colorado State University, SUA, unde a fost şi asistent universitar.

► A lucrat la Romtelecom devenit ulterior Telekom, în mai multe posturi de conducere din zona de vânzări. Este senator din 2016.

 
 

Toma Petcu (42 de ani, PNL),

preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură

► A obţinut în 2001 o diplomă la Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti. În 2006 a obţinut o diplomă de masterat la ASE.

► A fost subprefect în Giurgiu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, director de insolvenţă la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. În CV-ul publicat pe Camera Deputaţilor nu apare perioada în care a avut funcţiile menţionate. Este deputat din 2016 pe listele ALDE şi din 2020 senator pe listele PNL.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO