Eveniment

Cine răspunde pentru „îngheţarea“ ajutoarelor de stat în 2017? Buget zero pentru sprijinirea investiţiilor cu impact major în economie anul trecut

Cine răspunde pentru „îngheţarea“ ajutoarelor de...

Autor: Dana Ciriperu

16.05.2018, 00:05 764

„În anul 2017 nu a fost deschisă nicio sesiune de depunere a cererilor de acord pentru finanţare”, se arată în bilanţul dedicate acestei scheme, bilanţ publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe. Instituţia nu a răspuns până la ora transmiterii acestei ştiri la solicitarea ZF privind motivele care au dus la „îngheţarea” acestei scheme de ajutor de stat.

Bugetul anual alocat pentru investiţii în baza acestei scheme este de 638 mil. lei.

Proiectul de ajutor de stat pe această schemă (în baza HG 807/2014) a fost lansat în noiembrie 2014 cu un buget iniţial de maxim 2,7 mld. lei. În 2016, ca urmare a „propunerilor reprezentanţilor mediului de afaceri”, bugetul a fost majorat la 4,07 mld. lei, respectiv un buget maxim anual de 638 mil. lei. Anul trecut însă nu a fost utilizat niciun leu pentru proiecte de investiţii cu impact major în eco­nomie. În singurele două sesiuni derulate până acum, una în 2015 şi a doua în vara anului 2016, statul a decis să acorde ajutoare de stat de 809 milioane de lei pentru 12 proiecte de investiţii care şi-au asu­mat crearea a peste 4.000 de locuri de muncă.

„Printre proiectele aprobate se disting proiecte de tip greenfield (ex. Cer Clea­ning, Sonaca Aerospace, Alu Menziken), proiecte pentru extinderea şi diversi­ficarea activităţilor existente (ex. Bosch Rexroth, Leoni Wiring, Arctic), precum şi proiecte pentru schimbarea fundamentală a procesului de producţie (ex. Automobile Dacia)”, arată Ministerul Finanţelor.

Suplimentarea bugetului total în 2016, precum şi numărul mare de companii care au solicitat ajutoare de stat la sesiunea din vara anului 2016 nu justifică în niciun fel lipsa finanţărilor de anul trecut.

La cea mai recentă sesiune, din iulie 2016, când finanţele au pus la bătaie 638 mil. lei pentru ajutoare de stat, companiile au solicitat de trei ori mai mulţi bani. Din 36 de proiecte, Finanţele au ales iniţial şase pentru a le sprijini, dar două proiecte au fost respinse ulterior. ZF scria atunci că, dacă s-ar realiza, cu sau fără ajutor de stat, investiţiile celor 36 de firme vor trece de 5,4 mld. lei (1,2 mld. euro). Nevoia de investiţii din economie există, companiile deja prezente în România îşi extind capacităţile, dar şi o serie de investitori noi vin pe piaţa locală cu proiecte de zeci de milioane de euro. Producătorul de electrocasnice Arctic Găeşti ridică a doua fabrică din România, proiect de investiţii de peste 100 de milioane de euro, grupul elveţian Clariant, cu activităţi în industria chimică, investeşte peste 100 de milioane de euro într-o fabrică de biocombustibil în localitatea Podari, la zece kilometri de Craiova. În 2016, Clariant a cerut un ajutor de stat de 68 de milioane de lei prin firma Clariant Products Ro din Bucureşti. Firma s-a aflat printre proiectele aprobate iniţial de Finanţe, dar nu a mai primit finanţare. În acelaşi an, subsidiara românească a primit o majorare de capital de 105 milioane de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Anul acesta vor mai intra pe harta de producţie industrială a României şi fabricile Alu Menziken de la Medieşu Aurit (Satu – Mare), care va produce profiluri de aluminiu pentru industria aeronautică şi de automobile şi va avea 250 de angajaţi, dar şi fabrica de căşti audio a grupului german Sennheiser din judeţul Braşov, care va începe producţia în vară cu 100 de angajaţi.

Multe dintre aceste investiţii au fost sprijinite cu ajutor de stat, iar lipsa investiţiilor de anul trecut se va vedea în doi-trei ani în bilanţul economiei locale. 

 

Dragnea mută megabugetul de ajutoare de stat de la Finanţe la IMM-uri?

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a transmis ieri o invitaţie de presă la evenimentul de lansare a ediţiei de anul acesta a schemei de ajutor de stat instituite prin H.G. 807, invitaţie în care nu este menţionat niciun reprezentant al Ministerului de Finanţe.

„Evenimentul, organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, are loc în prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a prim-ministrului României, Vasilica Viorica Dăncilă, a ministrului pentru mediul de afaceri comerţ şi antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea  şi a reprezentanţilor mediului de afaceri intern şi extern”, se arată în invitaţie. 

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe nu spus de ce Eugen Orlando Teodorovici, ministrul de finanţe, nu este menţionat la eveniment. 

Ajutoarele de stat, pe trei scheme de ajutor (807, 332 şi 537), sunt în prezent gestionate de Ministerul de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO