Eveniment

Cine nu face nimic pentru combaterea spalarii banilor este complice

05.07.2004, 00:00 35



Autoritatile responsabile cu prevenirea si combaterea spalarii banilor au reactionat cu intarziere la sesizarile primite din partea sistemului bancar, iar lipsa de interventie poate fi interpretata drept complicitate, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.



"Avem reglementari si trebuie aplicate. In foarte multe cazuri cei in drept au fost prea ingaduitori. Sa nu opresti tranzactii care duc in strainatate sute de milioane de dolari, sa faci doar o fotografie a operatiunilor reprezinta, dupa parerea mea, complicitate", a spus Cinteza, la un seminar pe tema spalarii banilor organizat de CNVM, Comisia de Supraveghere a Pietei de Capital din Statele Unite (SEC) si Agentia pentru Dezvoltare a Statelor Unite.



Oficialul BNR a aratat ca singura institutie care a reactionat prompt la sesizarile privind spalarea banilor a fost Serviciul Roman de Informatii (SRI), care primeste date numai in cazul operatiunilor derulate de cetatenii straini.



In opinia directorului BNR, exista suficient timp pentru oprirea tranzactiilor prin care se urmareste spalarea banilor, intrucat decontarea internationala presupune o perioada de 48 de ore. In cele mai multe cazuri de spalare de bani s-au realizat chiar zeci de operatiuni pana cand autoritatile competente au intervenit, a aratat oficialul BNR.



"Trebuie sa renuntam la rolul de fotograf si sa incercam sa facem ceva, pentru ca sumele de bani spalate sunt imense", a adaugat Cinteza.



Directorul bancii centrale a precizat ca bancile nu pot opri tranzactiile considerate suspecte, aceste masuri revenind Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Parchetului si Politiei.



Fostul sef al acestui serviciu, Mihai Melinescu, a declarat pentru postul de televizune Realitatea TV ca respinge aceste acuzatii, sustinand ca pe vremea lui au fost intreprinse actiuni pentru stoparea unor operatiuni considerate suspecte.



Cinteza a recunoscut ca au existat cazuri in care functionari din banci au fost complici cu infractorii.



Pe parcursul controalelor efectuate de BNR se urmaresc separat operatiunile care ar putea fi interpretate ca spalare de bani.



"Sunt sanctiuni foarte drastice si au existat cazuri cand am solicitat schimbarea managementului bancii. Sanctiunea minima reprezinta o amenda de sase salarii. Credeti-ma, in banci este vorba de multi bani", a mai spus Cinteza.



Totodata, viceguvernatorul BNR Mihai Bogza a afirmat ca legislatia din sistemul bancar este una dintre cele mai avansate, Romania fiind prima tara din sud-estul Europei care a introdus ultimele reglementari ale Comitetului de la Basel privind cunoasterea clientelei.



Potrivit viceguvernatorului BNR, banca centrala a transmis incepand din 2002 catre autoritati peste 1.200 de sesizari privind tranzactii suspecte.



Potrivit reprezentantilor BNR, peste 90% din datele transmise catre Oficiul Pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor provin de la banci.



Cinteza a mai aratat ca in Romania cele mai frecvente operatiuni de spalare de bani sunt legate de restituri ilegale de TVA. BNR a identificat patru judete in care sumele din TVA incasate de la stat in mod necuvenit depasesc sute de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO