Eveniment

Cine este şeful ANAF, responsabil cu strângerea banilor la buget

Gelu Ştefan Diaconu, 54 de ani, are un deceniu în slujba finanţelor şi a vămilor. Foto Răzvan Lupică

Gelu Ştefan Diaconu, 54 de ani, are un deceniu în slujba finanţelor şi a vămilor. Foto Răzvan Lupică

Gelu Ştefan Diaconu, 54 de ani, este preşedintele Agen­ţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), revenind după patru ani în „subordinea“ lui Daniel Chiţoiu, în prezent ministrul de finanţe. El a lucrat mai bine de 10 ani în cadrul Finanţelor şi a condus Autoritatea Naţională a Vămilor, subor­do­nată ANAF, între februarie 2005 şi februarie 2009, perioadă în care la conducerea Fiscului a fost Chiţoiu.

Diaconu, susţinut de PNL, l-a înlocuit pe Şer­ban Pop, care a condus ANAF din primăvara anului 2012. Gelu Ştefan Diaconu a fost urmărit penal din 2011 pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, fiind acuzat că în 1996, în calitate de director al Bank­coop Neamţ, ar fi falsificat un contract de credit.

Acesta a primit neînceperea urmăririi penale (NUP) pentru dosarul care îi fusese deschis. Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor în guvernul Tăriceanu, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei în 10 iulie, prin decizie semnată de premierul Victor Ponta. Gelu Ştefan Diaconu este din judeţul Iaşi, a absolvit Facultatea de Finanţe-Contabilitate din cadrul Uni­ver­sităţii „A. I. Cuza“, iar în prezent este preşe­din­tele Consiliului de Administraţie al Romgaz şi al GDF Suez. Diaconu a fost membru în Consiliul de Administraţie al Eximbank, în perioada 2005-2009. Po­trivit celei mai recente declaraţii de avere, Diaconu a primit în 2011 de la Eximbank „litigii de com­pensaţie a încetării mandatului“ în valoare de 105.000 euro. Diaconu deţine acţiuni la compania Care-Exim în valoare de 300.000 de lei şi are şapte depozite bancare în valoare totală de 101.000 euro, 63.300 de dolari, respectiv 474.000 de lei. Diaconu are ca misiune continuarea reformei ANAF şi „res­truc­turarea din temelii a structurilor de control“. Şeful ANAF este autorul a patru cărţi de fiscalitate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO