Eveniment

Cine este „constructorul“ care ne va reprezenta la Curtea Europeană de Conturi

Sursa foto: UE

Autor: Iulian Anghel

28.05.2013, 20:14 202

George Pufan (55 de ani) are calea deschisă pentru a ocupa funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi din partea României, după ce luni-seară a primit avizul pozitiv (cu un vot strâns, 14 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”) al Comisiei de control bugetar a Parlamentului European (PE), aviz pozitiv pe care aceeaşi comisie i-l refuzase în septembrie 2012 (vot consfinţit de plenul Parlamentului în octombrie) fostului comisar european Leonard Orban. Pufan a fost propus de premierul Victor Ponta.

El este a treia propunere făcută de România pentru acest post, pentru care şi-au încercat norocul Mircea Vasile Popescu (candidatură retrasă de România după căderea guvernului Ungureanu) şi Leonard Orban (candidatură respinsă de Parlamentul European). Locul României la Curtea Europeană de Conturi este vacant de la începutul lui 2013. Pufan deţine, din iulie 2002, funcţia de secretar general al Curţii de Conturi a României – o poziţie administrativă.

Studiile sale au doar vag legătură cu poziţia pe care urmează să o deţină. Abia în 2011, la 53 de ani, a obţinut diploma de licenţă în specialitatea contabilitate la Universitatea Danubius. Potrivit CV-ului său postat pe site-ul Curţii Române de Conturi, specialitatea lui principală este cea de constructor (a absolvit Institutul de Construcţii Bucureşti). A fost inginer, şef de şantier, dar şi director la Curtea de Conturi (1994-2000) sau consilier al primarului la Primăria sectorului 1 Bucureşti. Mai are o serie de studii pe care politicienii le urmează cu asiduitate – o diplomă la Colegiul Naţional de Apărare (1999) o diplomă de master la SNSPA, şcoală de ştiinţe politice, (2005) sau o diplomă de specializare la Institutul Naţional de Administraţie (2006). Candidatura sa mai trebuie să treacă de votul plenului PE (vot consultativ) şi trebuie aprobată de Consiliul UE.

Acest articol a aparut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 29.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO