Eveniment

Cine a rămas să ţină piept crizei medicale

Cine a rămas să ţină piept crizei medicale

Autor: Georgiana Mihalache

27.03.2020, 00:05 1233

După demisia ministrului sănătăţii Victor Costache, Nelu Tătaru, secretar de stat, a fost numit la conducerea Sănătăţii.

Medicul Victor Costache a stat doar cinci luni în fruntea Ministerului Sănătăţii, după ce a venit din sistemul privat de sănătate, de la MedLife Sibiu, pentru a prelua portofoliul de ministru. În plină criză de infecţii cu coronavirus, moment în care medicii spun că nu au resurse şi echipamente de protecţie, Victor Costache l-a anunţat pe premierul Ludovic Orban că pleacă de la conducerea Sănătăţii, fără alte explicaţii.

Victor Costache este chirurg cardiovascular, cu specia­lizare în Franţa, iar în 2013 s-a întors în România ca medic la spitalul preluat de MedLife în Sibiu (Polisano). Numirea la conducerea Ministerului Sănătăţii a marcat o premieră, fiind primul ministru care a venit din mediul privat din sănătate. Întrebat cum va gestiona relaţia cu mediul privat, venind dintr-un spital privat, ministrul sănătăţii a răspuns că nu ar trebui să fie o separare a celor două sisteme. Totuşi, Costache nu a renunţat la jobul său la Polisano Sibiu, continuând să opereze în privat. De numele lui Victor Costache se leagă şi o ordonanţă de urgenţă controversată, care dădea acces liber şi operatorilor privaţi la programele naţionale de sănătate.

 

Cine va gestiona criza?

Ludovic Orban, premierul României, a declarat că secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru este propunerea pentru conducerea Ministerului Sănătăţii, după ce Victor Costache şi-a dat demisia.

„El face parte din echipa de la Sănătate, a fost, este şi va fi în prima linie a bătăliei contra coronavirus. Deja stăpâneşte foarte bine procedurile, planul de măsuri. Astăzi e la Suceava, l-am sunat şi l-am informat privitor la intenţia mea de a-l propune“, a declarat Ludovic Orban.

Nelu Tătaru are 48 de ani, este secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, este medic chirurg şi a lucrat în trei spitale ca asistent, ulterior medic la Spitalul Judeţean Vaslui, medic rezident la Spitalul de Urgenţă Iaşi, medic chirurg, director general şi manager al Spitalului Municipal Huşi.

El a absolvit în 1998 Facultatea de Medicină Generală la UMF Iaşi. În 2012 a fost consilier local în oraşul Huşi.

 

România a depăşit pragul de 1.000 de îmbolnăviri cu coronavirus la o lună de la izbucnirea pandemiei

Num[rul de persoane infectate cu coronavirus a crescut pâ­nă la 1.029 de pacienţi, cu 123 de noi cazuri în 24 de ore, când erau 906 persoane. Numărul de noi îmbolnăviri a scăzut uşor de la o zi la alta, dar se menţine peste 100 de noi cazuri zilnice.

România are în acest moment peste 1.000 de cazuri, iar situaţia critică este chiar în spitale, acolo unde ar trebui trataţi pacienţii, pentru că 153 de medici şi asistenţi medicali sunt infectaţi cu coronavirus, adică 15% din totalul de pacienţi confirmaţi. Până ieri, 94 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, iar 18 au murit. La ATI sunt internaţi 29 de pacienţi, dintre care 23 sunt în stare gravă.

Aproape 16.000 de teste au fost făcute până ieri pentru depistarea coronavirusului, iar medicii spun la unison ceea ce Ziarul Financiar a scris: testaţi orice pacient şi medic din spitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO