Eveniment

Cinci lei, o carte a Hertei Muller in librarii

Cinci lei, o carte a Hertei Muller in librarii

Coperta si o pagina din volumul “Este sau nu este Ion”

09.10.2009, 00:00 217

La nici o ora de la acordarea premiului Nobel scriitoarei deorigine romana Herta Muller, am plecat in goana sa caut o cartede-a sa prin librariile din Bucuresti. Prea naiva am fost cand amcrezut ca drumul imi va fi scurt. A fost nevoie de sase librariipentru a avea succes.

Primulstop: libraria "Noi" de la Universitate. "Buna ziua, caut oricecarte aveti scrisa de Herta Muller", i-am spus angajatei librariei,vizibil nestiutoare de existenta scriitoarei. Dupa ce i-am spus caMuller tocmai castigase premiul Nobel, a cautat in baza de date,insa fara vreun rezultat. Nu exista vreo carte si nici nu au avutvreodata vreo opera semnata de scriitoare.

Am decis atunci sa merg la urmatoarea librarie in drumul sprePiata Romana, libraria Mihail Sadoveanu de langa Cinema Scala. Aiciam intalnit mult mai multa mirare si nestiinta. Cand am intrebat deHerta Muller, doamna de la ghiseu mi-a intins o foaie pe care sascriu numele autoarei. Din pacate, nici ei nu aveau in stoc vreocarte semnata Muller (dar au avut "Animalul inimii" si "Este sau nueste Ion"), insa mi-a spus ca va da comanda.

Dupa o oprire la libraria Teora de pe Magheru (chiar inutila,dar macar vanzatoarea a fost amabila), am ajuns la Carturesti.Sperantele mi-au fost insa repede spulberate de tanarul angajatcaruia i-am cerut o carte semnata de Muller. "Da, stiu despre cevorbiti, dar nu cred ca avem vreo carte de-a sa. Am cautat si noioperele sale, imediat ce am aflat ca ea e castigatoarea premieruluiNobel", mi-a spus tanarul. Bine ca am gasit pe cineva care stia celputin despre cine vorbesc, mi-am spus.

Tanarul angajat mi-a explicat ca au avut carti scrise de ea, darnu s-au vandut si de aceea a trebuit redus pretul foarte tare, iarin final le-au scos de la vanzare.

Intr-un final, dupa cautari in zadar si la Diverta, am decis samai incerc la libraria Humanitas de langa Biserica Kretzulescu.Cand am intrat in magazin, doua angajate cautau cu voce tare ocarte de-a lui Muller si am simtit ca sunt norocoasa.

Mi s-a spus ca in numai o ora de la aflarea acordarii PremiuluiNobel pentru Literatura s-au vandut zece exemplare din "Este sau nueste Ion". Ultimul exemplar disponibil (extrem de prafuit de laprea mult stat pe raft) a costat numai 5 lei, "o donatie din parteaPolirom", cum au numit-o angajatele librariei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO