Eveniment

Christine Lagarde, şefa FMI: 70% dintre economiile lumii vor încetini în perioada următoare. Tensiunile comerciale sunt cel mai mare pericol la adresa dezvoltării economice

Christine Lagarde, şefa FMI: 70% dintre economiile lumii...

Autor: Răzvan Botea

17.05.2019, 09:36 379

În perioada următoare, 70% din creşterea PIB-ului global va încetini, potrivit FMI şi Băncii Mondiale. Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI) a spus în cadrul Forumului Economic Astana că economia mondială este în acest moment în „slow-motion”, dar speră ca în 2020 să mai accelereze.

„Accelerăm încet, dar în timp ce mergi încet, calcă cu încredere, spune un proverb. Aşa că astăzi aş vrea să împrumut ideea aceasta: accelerează lent, dar cu încredere. În creşterea globală, în acest moment este mai mult slow-motion decât accelerare. În 2019, vedem 70% din PIB-ul global încetinind, nu neaparat că ar veni o recesiune”, a spus Christine Lagarde în cadrul evenimentului.

Astana Economic Forum este unul dintre cele mai mari evenimente economice anuale din Asia Centrală, care adună economişti, analişti, bancheri şi lideri de business din toată lumea pentru a dezbate provocările actuale şi de viitor din regiune şi la nivel mondial.

Preşedinta FMI a mai spus că, în opinia sa, cea mai mare ameninţare la adresa dezvoltării economice globale sunt tensiunile comerciale. De asemenea, mai mulţi participanţi, printre care preşedinţi de stat şi economişti ai FED, Băncii Mondiale sau FMI şi-au exprimat îngrijorările în ceea ce priveşte curentul populist la nivel global, care se manifestă ş prin politici comerciale protecţioniste.

„Previziunea FMI este de creştere economică la nivel mondial de 3,3% şi sperăm la o creştere de 3,6% anul viitor. Tensiunile comerciale sunt cel mai mare pericol la adresa creşterii economice. În lunile următoare, ne aşteptăm, sperăm ca tensiunile să scadă şi să intervină raţiunea”, a mai spus Lagarde.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO