Eveniment

Christian Filippitsch, partener, ReedSmith Bruxelles: Energia şi zona de automotive sunt sectoare în care se vor întîmpla foarte multe în următorii ani. Investiţiile în aceste sectoare trebuie susţinute cu investiţii în infrastructură

ZF/GNP şi ReedSmith: „Ajutorul de stat în Romania înainte şi după pandemie: experienţă şi tendinţe“

Christian Filippitsch, partener, ReedSmith Bruxelles:...

Autor: Răzvan Botea

26.05.2021, 14:35 91

Christian Filippitsch, partener, ReedSmith Bruxelles a spus, în cadrul videoconferinţei ZF/GNP şi ReedSmith: „Ajutorul de stat în Romania înainte şi după pandemie: experienţă şi tendinţe“, că investiţiile în energie şi autootive vor fi foarte dinamice în perioada următoare, însă acestea trebuie susţinute de investiţii în infrastructură.

„Educaţia este unul dintre sectoarele importante, dar cred că de asemenea un sector foarte important este energia, unde se întâmplă foarte multe – digitalizarea, tranziţia energetică. De asemenea, sectorul automotive se schimbă. Dacă sunt investiţii mari în acele sectoare, ai nevoie să investeşti şi în infrastructură. Fondurile vor fi disponibile, iar priorităţile sunt transformarea verde şi digitalizarea”, a spus el.

Ce a mai spus Christian Filippitsch în cadrul videoconferinţei ZF/GNP şi ReedSmith: „Ajutorul de stat în Romania înainte şi după pandemie: experienţă şi tendinţe“:

Cadrul temporar este o unealtă politică importantă pentru Comisia Europeană pentru a coordona modul în care statele membre vor face faţă crizelor şi este o unealtă importantă pentru a asigura lichiditatea companiilor, pentru a le ţine la suprafaţă.

În acelaşi timp, regulile interne ale pieţei încă funcţionează şi Europeâ iese din criză cât se poate de puternică. Avem nevoie de o economie europeană funcţională, cu o piaţă internă puternică, pentru a face faţă competiţiei la nivel global.

Ne mutăm tot mai mult către o Europă digitală, către o Europă verde. Modelul pentru a supravieţui este să ai industrii puternice, care funcţionează forţe bine. Companiile sănătoase sunt vitale pentru a atinge scopurile de sustenabilitate.

Cred că este dificil răspunsul la întrebarea dacă Europa poate trage investiţii din zona asiatică. În acest moment, dacă va uitaţi la industrie, la provocările din zona infrastructurii, alimentarea cu energie, avem nevoie de investiţii. Când China vine cu bani, Europa este foarte speriată de faptul că firmele chineze ar putea prelua controlul asupra infrastructurii critice.

Este important să atragem companii chineze, iar companiile vor să vină în Europa, pentru că este o piaţă mare, dar în acelaşi timp există această îngrijorare că firmele chineze, care în cea mai mare parte sunt controlate de stat, să aibă prea mult control asupra infrastructurii critice.

Europa a fost lovită puternic de criza Covid. SUA este o economia foarte deschisă, foarte liberalizată. În UE trebuie să fim atenţi, la începutul anului Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană. Este important să nu cădem sub nicio formă în plasa protecţionismului.

 

Cred că Europa se descurcă foarte bine pentru a investi în modernizarea infrastructurii, în modernizarea industriilor. Modernizarea această va crea un motor uriaş pentru dezvoltare viitoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO