Eveniment

Chirica, expert în energie nucleară: Dacă mai întârziem mult cu reactoarele 3 şi 4, nu vom mai avea cine să le facă

Teodor Chirica, membru în consiliul executiv al Forumului Atomic European

Teodor Chirica, membru în consiliul executiv al Forumului Atomic European

Autor: Radu Bostan

11.08.2014, 00:05 667
România este singura ţară din Uniunea Europeană cu un ciclu nuclear com­plet, de la mină la centrală, însă ris­cul major pe termen lung îl reprezintă pier­derea expertizei şi a capacităţii in­dustriale de a susţine programul nuclear.

„Dacă o perioadă foarte lungă nu se mai fac proiecte, este foarte greu să remobilizezi oamenii cu experienţă de realizare. În România încă mai există această expertiză, dar intervalul de disponibilitate al acestora se apropie de limită“, crede Teodor Chirica, membru în consiliul executiv al Forumului Atomic European (FORATOM).

Din 2007, când a intrat în exploa­tarea Unitatea 2 de la Cernavodă, în domeniul nuclear nu s-a mai construit nimic. Energia nucleară a avut oricum o geneză dificilă în România, cu numeroase întreruperi şi paşi înapoi, încă de la semnarea primului contract cu furnizorii canadieni de tehnologie, în 1978. Planul original prevedea o cen­trală cu patru reac­toa­re, iar grupuri pu­ternice de utilităţi pre­cum Enel şi GDF Suez s-au arătat inte­resate să participe la fina­lizarea proiec­tu­lui, dar investitorii au plecat, rând pe rând.

Odată cu ei, dintr-un sector aflat în stagnare au plecat şi specialiştii, iar industria care a contribuit la proiectul Cernavodă s-a reorientat către alte domenii şi pieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO