Eveniment

CEZ: Devine obositor sa discuti cu ministrul si sa vezi ca nimic nu se intampla

CEZ: Devine obositor sa discuti cu ministrul si sa vezi ca nimic nu se intampla

Jan Veskrna, directorul general al CEZ Romania: Aceste schimbari bruste de strategie din partea autoritatilor locale pun companiile care au intrat pe piata energiei in dificultatea de a-si realiza la randul lor o strategie bazata pe oportunitatile pietei din Romania. In plus, aceasta instabilitate poate duce la pierderea unor investitii uriase.

07.12.2007, 17:50 15

"De un an discutam despre privatizarea productiei si de un an nu se intampla nimic. Devine obositor sa discuti cu ministrul si sa vezi ca nimic nu se intampla. Acum, noua directie este reprezentata de marea companie energetica, de campionul regional pe care Romania doreste sa-l construiasca. Este o idee buna, dar trebuia sa se nasca acum 10-11 ani", a declarat ieri Jan Veskrna, directorul general al CEZ Romania.
El a criticat dur deciziile Ministerului Economiei si Finantelor si ale Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), proprietarii tuturor unitatilor de productie a energiei din Romania.
"Nici la anul nu se va intampla nimic pentru ca este an electoral", este de parere Veskrna. El spune ca aceste schimbari bruste de strategie din partea autoritatilor locale pun companiile care au intrat pe piata energiei in dificultatea de a-si realiza la randul lor o strategie bazata pe oportunitatile pietei din Romania.
In plus, aceasta instabilitate poate duce la pierderea unor investitii uriase. "Cand ma duc la Praga, superiorii mei imi vor spune simplu ca vor investi in Rusia sau in Ucraina", spune Veskrna.
O alta problema pe care reprezentantii CEZ o ridica este cea a contractelor directe pe termen lung incheiate direct intre anumiti producatori si cativa traderi care practic nu lasa pe piata cantitati libere de energie.
"Inca exista un grup de traderi care controleaza piata de electricitate si, practic, nu exista masuri ale statului roman care sa ii opreasca", a afirmat Veskrna.
Intrebat daca din acest grup fac parte Energy Holding sau Petprod, Veskrna a raspuns afirmativ.
Oficialul CEZ a mai anuntat ca grupul ar putea actiona in instanta Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE), sustinand ca modificarile aduse de Autoritate metodologiei de reglementare a pietei incalca prevederile contractului de privatizare prin care grupul ceh CEZ a preluat fosta Electrica Oltenia.
"Ne vom consulta cu avocatii nostri, iar la anul vom da ANRE in judecata daca nu se schimba nimic. Nu-i vom da in judecata in Romania, vom merge la Bruxelles", a spus directorul general al CEZ Romania. Principala nemultumire vine din faptul ca noua metodologie propusa de ANRE impiedica recuperarea investitiilor in retea prin intermediul tarifelor de distributie.
In legatura cu pretul energiei, ANRE analizeaza posibilitatea majorarii pretului energiei electrice furnizata populatiei cu 2-3%, la 1 ianuarie 2008, insa cresterea ar putea fi amanata pentru 1 aprilie, potrivit reprezentantului CEZ Romania.
El a mai anuntat ca anul viitor vor fi disponibilizate 300 de persoane, adica 10% din numarul de angajati pe care CEZ ii are in acest moment in Romania, in urma programului de restructurare prin care trece compania.
Profitul net pe care CEZ il asteapta anul acesta in Romania se ridica la 35,9 mil. euro, cu 33% mai mare comparativ cu anul trecut, cand profitul companiei a avut o valoare de 27 mil. euro. Afacerile CEZ pe piata locala se vor ridica la 440 mld. euro. Profitul operational (EBITDA) va ajunge anul acesta la 72 mil. euro. Compania vizeaza sa detina capacitati de producere a energiei din surse eoliene, cuprinse intre 50 si 200 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO