Eveniment

CEZ: Blocaj pentru reactoarele 3 si 4 pentru ca statul vrea pachetul majoritar

CEZ: Blocaj pentru reactoarele 3 si 4 pentru ca statul vrea pachetul majoritar

Doru Voicu, business development manager al CEZ Romania: Statul isi doreste pachetul majoritar din acest proiect, desi nu inteleg si nici nu ni se explica cum va ajunge statul sa detina o astfel de participatie, din moment ce procentajele din proiect se obtin pe baza fondurilor cu care contribuie fiecare investitor.

17.04.2008, 20:30 18

Dupa mai bine de jumatate de an de negocieri cu sase dintre cele mai importante grupuri energetice la nivel european, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a decis sa majoreze participatia statului de la 20% din proiect la peste 51%. Acest lucru presupune reluarea negocierilor, nefiind exclusa o posibila iesire din proiect a unor investitori.
"Statul isi doreste pachetul majoritar din acest proiect, desi nu inteleg si nici nu ni se explica cum va ajunge statul sa detina o astfel de participatie, din moment ce procentajele din proiect se obtin pe baza fondurilor cu care contribuie fiecare investitor. Potrivit informatiilor noastre, Nuclearelectrica nu poate finanta mai mult de 20% din proiect. Nu stim ce sa facem. Nu ne-am gandit daca vom renunta sau nu, pentru ca nu avem informatii concrete. S-au dat niste explicatii legate de securitatea nucleara, dar tehnica argumentatiei economice lipseste", a declarat pentru ZF Doru Voicu, business development manager in cadrul CEZ Romania.
Grupul ceh avea 15% din proiectul reactoarelor 3 si 4, la fel ca RWE (Germania), Electrabel (Belgia), Enel (Italia). In acelasi timp Iberdrola (Spania) si ArcelorMittal Romania detineau cate 10%, iar Nuclearelectrica - 20%.
Potrivit reprezentantului CEZ, calendarul negocierilor este deja depasit, tinand cont de faptul ca in luna mai trebuia sa fie anuntata componenta companiei de proiect. "Vom asista la o amanare de cel putin o luna de zile", a spus el.
Jan Veskrna, country manager al CEZ pentru Romania, a declarat ca negocierile "sunt inghetate", pentru ca Guvernul a mai introdus cateva noi puncte de negociere. "Procesul de luare a unei decizii este inghetat acum. Poate va fi finalizat in cateva luni", a spus Veskrna, citat de Thomsom Financial.
"Statul s-a gandit sa-si renegocieze participatia. Este in interesul nostru sa detinem o cota mai mare din proiectul celor doua reactoare de la Cernavoda", au declarat oficialii MEF, fara a preciza insa pachetul pe care doreste sa-l obtina statul.
Desi ministrul finantelor Varujan Vosganian a declarat inca de la sfarsitul lunii martie ca statul vrea mai mult din proiectul celor doua reactoare, Alexandru Sandulescu, director general in MEF, responsabil de negocierile pentru constructia celor doua grupuri la Cernavoda spune ca abia la inceputul acestei saptamani companiile participante la proiect au fost instiintate oficial.
"Ministrul economiei Varujan Vosganian le-a comunicat ieri (marti - n.r.) reprezentantilor celor sase companii implicate in proiect intentia Guvernului de a majora participatia Nuclearelectrica in cadrul companiei care va realiza constructia celor doua reactoare. Negocierile nu au fost oprite, tinem legatura cu oficialii celor sase investitori, insa discutiile se vor purta in noile conditii transmise de ministru", a spus Sandulescu, citat de Mediafax.
Reprezentantii Nuclearelectrica nu au putut fi contactati.
Proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda este cel mai important proiect energetic dezvoltat de Romania in ultimii ani. Termenul de finalizare a fost initial anuntat pentru 2014, statul urmand sa aiba o contributie de circa 250 mil. euro in proiectul care va dubla ponderea energiei nucleare in cosul de consum pana la un nivel de 18%.
Autoritatile nu sunt la prima abatere de la un plan initial. In cazul distributiilor de electricitate sau a complexurilor energetice, desi s-a spus initial ca vor fi privatizate, iar mai multe grupuri internationale si-au exprimat interesul, statul a decis pana la urma sa uneasca aproape toate activele ramase intr-o companie care va fi de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO