Eveniment

Celebrul program PNRR de 29,2 mld. euro, prin care România ar putea face un salt economic important, este subiect de dispută politică în Parlament între guvernul PNL şi PSD. Premierul Cîţu: Am tot fost acuzat că nu vreau să prezint planul în Parlamentul. Azi sunt aici. Ciolacu, PSD: Sa va înainta o moţiune de cenzură

Celebrul program PNRR de 29,2 mld. euro, prin care...

Autor: Ştefan Stan, Mediafax

26.05.2021, 15:26 797

Celebrul program PNRR de 29,2 mld. euro, prin care România ar putea face un salt economic important, este subiect de dispută politică în Parlament între guvernul PNL cu premierul Florin Cîţu, şi opoziţia din PSD de cealaltă parte. 

PSD acuză premierul şi pe ministrul Fondurilor Europene că discută un pachet de reforme, condiţii pentru a accesa aceşti bani, fără ca aceste lucruri să fie clare şi prezentate public. 

Parlamentul a fost martorul unor dispute extrem de aprinse pe marginea PNRR, cu acuzaţii şi ambele părţi. 

Premierul Florin Cîţu respinge acuzaţiile social-democraţilor, potrivit cărora nu vrea să prezite în faţa Parlamentului proiectul PNRR: „Azi sunt aici, când am fost invitat  procedural să prezint planul în Parlamentul României”.

„Pentru că în ultimele câteva luni, din momentul în care a apărut acest plan am tot fost acuzat că nu vreau să prezint planul în Parlamentul României. Azi sunt aici, când am fost invitat să prezint planul în Parlamentul României. De fiecare dată, ca parlamentar liberal, am ţinut să vin şi să prezint în faţa românilor, de fiecare dat când am fost invitat procedural. Eu consider că astăzi, de la această tribună, le vorbesc în primul rând românilor şi, după cum bine ştiţi, eu ţin foarte mult la transparenţă şi profesionalism”, spune Florin Cîţu.

Reacţia premierului vine după acuzele primite din partea social-democraţilor, potrivit cărora ţine secret proiectul PNRR.

Premierul Florin Cîţu a spus că proiectul PNRR garantează faptul că salariile şi pensiile vor fi mai mari până în 2030. Declaraţia a fost făcută în faţa Parlamentului în timpul prezentării PNRR.

Premierul Florin Cîţu susţine că proiectul pregătit de România nu va duce la scăderea veniturilor, ci la creşterea acestora.

„Nu înseamnă reducerea veniturilor. Nu înseamnă reducerea pensiilor. Nu înseamnă alte scenarii apocaliptice. Din contra. Reforma aşa cum o vedem noi şi o punem în acest plan înseamnă un mod de a administra eficient aceşti bani pe care îi avem. Înseamnă că putem garanta că o să plătim pensii şi salarii mai mari până în 2030 fără să destabilizam situaţia financiară a României. Asta înseamnă reforma. Să faci mai multe cu aceiaşi bani”, a spus Florin Cîţu în faţa Parlamentului.

În timpul discursului din Parlament, Florin Cîţu a mai spus că România are nevoie de întreaga sumă de bani de 29,9 miliarde de euro pentru „a arde etapele” şi a recupera timpul pierdut în ultimii 30 de ani.

Între timp, social-democraţii anunţă că depun pe 14 iunie moţiune de cenzură „având ca obiect principal eşecul guvernului în privinţa PNRR”, anunţă, miercuri, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Astăzi nu a fost prezentat în plen PNRR. Tot ce ştim este că nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate pentru toţi românii. Răspunsul PSD nu poate fi decât unui singur - pe 14 iunie depunem moţiune de cenzură având ca obiect principal eşecul guvernului în privinţa PNRR”, transmite Marcel Ciolacu.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri la Antena 3, după întâlnirea cu premierul Florin Cîţu, că formaţiunea sa va înainta o moţiune de cenzură, după ce Guvernul va depune PNRR la Bruxelles. Liderul social-democrat spunea că va căuta sprijin parlamentar la AUR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO