Eveniment

Celebrul antrenor Darren Cahill, la Cluj: Ca tenisul să meargă înainte, este necesar ca sumele mari distribuite la jucătorii de top să fie direcţionate şi către baza clasamentului

Celebrul antrenor Darren Cahill, la Cluj: Ca tenisul să...
17.06.2019, 00:05 446
Sumele de zeci de milioane ce euro la care s-a ajuns astăzi în tenisul profesionist mondial ar trebui să meargă mai mult către baza clasa­mentului, pentru ca mişcarea sportivă şi tenisul profesionist să se dezvolte în continuare, a spus fostul antrenor al Simonei Halep, Darren Cahill, într-un interviu acordat Ziarului Financiar în cadrul SportsTalks, o sesiune de două zile de dezbateri cu lideri de business şi din lumea sportului desfăşurată în cadrul SportsFestival, eveniment ce a avut loc la Cluj în perioada 13-17 iu­nie.

Darren Cahill a răspuns astfel la întrebarea care este diferenţa între ceea ce se întâmplă astăzi în lumea tenisului, când se vehiculează sume de zeci şi sute de milioane de euro, şi momentul în care el a debutat ca jucător profesionist, în 1984.

În acest moment, în circuitul profesionist ATP, practic toţi jucătorii de la locul 101 până la locul 3.000 îi susţin pe primii 100 de jucători. Un jucător profesionist cheltuie cel puţin 60.000 de euro pe an pentru a fi prezent în turneele necesare accederii în top.

SportsFestival, aflat la a II-a ediţie, este un eveniment desfăşurat la Cluj care reuneşte foşti şi actuali sportivi, preşedinţi de federaţii, sportivi amatori, dar şi lideri de business atât pentru a celebra bucuria jocului şi a mişcării, cât şi pentru a dezbate posibilităţi de dezvoltare a sportului românesc, atât la nivel de masă, cât şi la nivel profesionist.

În cadrul SportsTalks, moderat de redactorul-şef al Ziarului Financiar, Sorin Pâslaru, au răspuns la întrebări despre cum pot comunica şi coopera mai bine sportul şi businessul reprezentanţi ai Băncii Transilvania, partenerul principal al evenimentului, Allianz-Ţiriac, asigurător al evenimentului, reprezentanţi la vârf ai federaţiilor române de fotbal, de handbal, de nataţie, ai Comitetului Olimpic Român, specialişti în branding, reprezentanţi ai companiilor de software specializaţi pentru lumea sportului, specialişti în recuperare medicală, precum şi militari români răniţi în teatrele de operaţii, care participă acum la jocurile sportive Invictus, medaliaţi olimpici la scrimă, invitaţi din străinătate, campioni la motocross.

Concluzia discuţiilor, centrată pe ideea despre cum poate lumea sportului să se bazeze pe companiile multinaţionale şi antreprenoriale din România atât pentru a dezvolta sportul la nivel de masă, cât şi la nivel competiţional, este că fiecare din cele două părţi trebuie să înveţe atât un limbaj comun, cât şi să caute să îşi înţeleagă reciproc obiectivele.

SportsFestival a strâns peste 40.000 de participanţi, care au avut de ales între mai mult de 20 de discipline sportive, iar momentul culminant a fost meciul demonstrativ dintre Simona Halep, Marius Copil, Fabio Fognini şi Daniela Han­tuchova, sub îndrumarea antrenorilor Darren Cahill şi Andrei Pavel.

Sala BT Arena a fost plină ochi cu această ocazie, iar pe teren s-a desfăşurat un recital de tenis de înalt nivel, presărat cu multe momente hazlii.

Darren Cahill a spus că este gata să o antreneze din nou pe Simona Halep, iar la rândul său cea mai importantă jucătoare de tenis din istoria României s-a declarat încântată de posibilitatea reluării colaborării.

De altfel, Darren Cahill a spus încă de la începutul discuţiei cu reprezentantul ZF, care i-a transmis că are misiunea ca în 30 de minute să îl convingă să fie din nou antrenorul Simonei Halep, că 30 de minute este prea mult, i-ar trebui doar 5 minute.

Cahill a susţinut şi un masterclass în faţa publicului de la BT Arena, în care a explicat diferenţa dintre a fi manager şi coach şi care sunt punctele cheie ale unei relaţii productive între un antrenor şi jucătorii săi.

El a spus că cel mai mult a învăţat cum să vorbească cu jucătorii de la tatăl său, fost jucător şi antrenor de fotbal, care îl ţinea pe lângă el când era în vârstă de 9-10 ani şi vorbea însufleţit echipei.

Citiţi în ZF de marţi cele mai importante declaraţii de la SportsTalks din cadrul SportsFestival, cel mai mare eveniment dedicat sportului de amatori şi profesionişti din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO