Eveniment

Cele trei scenarii pentru evoluţia economiei mondiale: cel mai probabil scenariu este că economia va absorbi şocul Covid-19

Cele trei scenarii pentru evoluţia economiei mondiale:...

Autor: Răzvan Botea

13.03.2020, 00:40 6251

După ce au ignorat în mare măsură Covid-19 pe măsură ce s-a răspândit în China, pieţele financiare globale au reacţionat puternic săptămâna trecută, când virusul s-a răspândit în Europa şi Orientul Mijlociu, provocând temeri legate de o pandemie globală. De atunci, riscurilelegate de Covid-19 au determinat ca unele active să fie atât de preţuite, încât unii se tem că o recesiune în economia globală este inevitabilă, scriu cercetătorii de la Harvard Business Review (HBR), pe baza unui studiu lansat de compania de consultanţă McKinsey.

McKinsey a identificat trei scenarii posibile pentru economia globală în cazul crizei Covid-19. Primul scenariu, şi cel mai probabil potrivit cercetătorilor de la HBR, este acela în care răspunsul sistemului public de sănătate la nivel global este similar celui din China ca eficienţă şi, având în vedere că virusul este sezonier, economia globală îşi va reveni până în al treilea trimestru din 2020, iar rata anuală de creştere va absorbi şocul provocat de epidemie.

Al doilea scenariu este cel în care răspunsul autorităţilor din domeniul sănătăţii nu este la fel de eficient ca al chinezilor şi virusul va avea o răspândire mai largă şi o rată de fatalitate mai mare. În acest caz, economia globală va încetini până la o rată de creştere anuală de 1%, faţă de aproximativ 2% în ultimii ani.

Al treilea scenariu şi cel mai puţin probabil potrivit HBR este acela în care epidemia se va răspândi foarte puternic şi va creşte rata mortalităţii, iar virusul se va dovedi a nu fi unul sezonier. În acest caz, economia globală ar evolua la un ritm de -2% pe an.

Toate cele trei scenarii elaborate de McKinsey se bazează pe evoluţia epidemiei până la acest moment. Autorii studiului notează faptul că rata de răspândire a noilor cazuri din China a scăzut foarte mult, în vreme ce peste 94% dintre companii şi-au repornit activitatea.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO