Eveniment

Cele mai importante evenimente ale zilei

21.06.2010, 19:54 16

1. Dan Diaconescu, pus oficial sub învinuire pentruşantaj şi ameninţare. Procurorii DNA l-au pus subînvinuire, luni, pe Dan Diaconescu, acestuia fiindu-i aduse lacunoştinţă acuzaţiile de şantaj şi ameninţare în legătură cuprimarul comunei arădene Zărand, Ion Moţ.

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, a fost audiat, în 19februarie, la DNA ca martor într-un dosar în care primarul comuneiarădene Zărand, Ion Moţ, l-a denunţat pe Doru Pârv că i-ar fi cerutpeste 100.000 de euro pentru a nu divulga la OTV imaginicompromiţătoare la adresa edilului, declarau surse judiciare.

În denunţul primarului arădean se arată că Doru Pârv, care aparticipat la mai multe emisiuni la postul de televiziune OTV, i-arfi cerut acestuia peste 100.000 de euro, în mai multe tranşe, primafiind de 25.000 de euro, pentru a nu face publice, în cadrulemisiunii lui Dan Diaconescu de la OTV, o serie de imagini şiinformaţii compromiţătoare legate de afacerile pe care le-ar derulaedilul comunei.

2. Guvernul ar putea introduce un impozit suplimentar pebănci. Guvernul va analiza, săptămâna viitoare, într-oîntâlnire cu reprezentanţii BNR, un plan de măsuri de redresareeconomică, între acestea urmând să se regăsească introducerea unuiimpozit suplimentar pentru bănci sau un nou produs de creditarepentru IMM-uri, a spus, luni, ministrul Laszlo Borbely.

"Am discutat, astăzi (luni - n.r.), în coaliţie despreoportunitatea unui set de măsuri suplimentare pentru redresareaeconomiei. Am decis ca săptămâna viitoare Guvernul să aibă oîntâlnire cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României, în care sădiscutăm despre măsurile pe care le gândim să le propunem", adeclarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, LaszloBorbely.

3. Fără monopolul de pe Otopeni, Fly Taxi cere intrareaîn insolvenţă. Compania de taximetre Fly Taxi, deţinută deomul de afaceri Fernando Enciu, a cerut insolvenţa la TribunalulBucureşti, într-un dosar înregistrat la 16 iunie.

Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentrudeclaraţii.

Surse din piaţa de taximetrie au declarat că, după ce a pierdutcontractul de exclusivitate cu Aeroportul Otopeni, Fly Taxi ar firămas fără mai mulţi şoferi, dar şi fără clienţi din cauzapreţurilor pe care le practică, mai mari decât celelaltecompanii.

4. Fitch, Moody's: Restructurarea sectorului public,singura cale pentru restabilirea în economie.Restructurarea sectorului public este un pas important pentrurevenirea la sustenabilitate fiscală şi, deşi presupune anumiteriscuri privind relansarea PIB, este vitală în cazul Românieipentru a restabili încrederea în economie, a declarat DouglasRenwick, director în cadrul Fitch.

"Credem că restructurarea sectorului public este un pasimportant în restaurarea sustenabilităţii fiscale. (...) Chiar dacăîncă vedem riscuri în implementarea lor, reformele fiscale suntviabile în climatul actual şi chiar mai viabile decât în vremurinormale, întrucât nevoia de reformă este evidentă. Nu lăsaţi crizasă se risipească!", a afirmat Renwick.

El a menţionat că solicitările FMI şi UE din acordul cu Româniavor ajuta la îndeplinirea obiectivelor de reformă, iar aprobarea decătre Parlament a reducerilor de salarii din sectorul publicreprezintă un lucru încurajator, chiar dacă încă persistă riscuride ordin legal în implementarea lor.

Reducerea salariilor bugetarilor va diminua pondereacheltuielilor în PIB, însă Guvernul trebuie să crească eficienţasectorului public pentru a permite remuneraţii mai mari şi oadministraţie cu mai puţini angajaţi, stimulând astfel sectorulprivat, consideră Moody's.

"Nu voi comenta dacă este necesară o restructurare masivă însectorul public din România. Cu toate acestea, pondereacheltuielilor în sectorul public ca procent din PIB este cu multpeste medie (a UE - n.r.)", a declarat pentru Mediafax KennethOrchard, analist Moody's.

5. Romania coboară cinci poziţii, în topulatractivităţii pentru retaileri. România a coborât înacest an cinci trepte într-un clasament al celor mai atractive 30de pieţe emergente pentru retailerii internaţionali, pe poziţia 28,şi se menţine în categoria destinaţiilor cu atractivitate scăzută,potrivit unui studiu al firmei de consultanţă A.T. Kearney.

Primele zece ţări sunt catalogate drept atractive pentruretaileri, în timp ce următoarele zece sunt luate în calcul pentruinvestiţii, iar restul prezintă atractivitate scăzută. În 2009,România a coborât un loc, faţă de anul anterior, pe poziţia a23-a.
Analiştii firmei de consultanţă atribuie declinul atractivităţiiRomâniei saturării pieţei locale de retail. În pofida prezenţeiunor retaileri mari, ca Metro, Schwarz, Carrefour, Delhaize,Intermarche, Spar şi Auchan, concentrarea pe piaţa alimentelorrămâne redusă şi caracteristică mai ales marilor oraşe, noteazăfirma de consultanţă.

A.T. Kearney a realizat Indicele anual privind DezvoltareaIndustriei Globale de Retail (Global Retail Development Index-GRDI) luând în calcul, în proporţii egale, atractivitatea pieţei,riscul de ţară, saturaţia pieţei şi presiunea factorului temporal(cât de repede este recomandată intrarea pe piaţă).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO