Eveniment

Cel mai puternic partid din Germania şi-a ales candidatul pentru funcţia de cancelar: Cine este Armin Laschet, politicianul care poate deveni succesorul Angelei Merkel şi, implicit, liderul Uniunii Europene

Armin Laschet, candidatul CDU pentru funcţia de cancelar al Germaniei, ocupată timp de 16 ani de Angela Merkel

Armin Laschet, candidatul CDU pentru funcţia de cancelar al Germaniei, ocupată timp de 16 ani de Angela Merkel

Autor: Eduard Ivanovici

20.04.2021, 13:13 208

Armin Laschet a câştigat susţinerea Consiliului Naţional al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), cea mai mare forţă politică din Germania, într-un vot care a expus fisurile din cadrul partidului cu cinci luni înaintea alegerilor naţionale, scrie Financial Times.

Treizeci şi unu din cei 46 de membri ai comitetului executiv al CDU l-au susţinut pe Laschet, în timp ce rivalul său, Markus Söder, prim-ministrul Bavariei, a înregistrat doar nouă voturi. De asemenea, au existat şase abţineri.

Rezultatul înseamnă că Laschet, premierul celui mai populat land federal – Renania de Nord-Westfalia, va fi candidatul dreptei conservatoare în cadrul alegerilor din septembrie, prin care se va alege succesorul Angelei Merkel, care a ocupat timp de 16 ani funcţia de cancelar.

Söder, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), partidul-soră al CDU, a declarat că va accepta fără probleme o victorie clară a lui Laschet, însă nu s-a pronunţat în urma votului de luni seara.

Rezultatul vine în concordanţă cu o lungă tradiţie a germanilor – liderul CDU primeşte şansa de a candida pentru poziţia de cancelar, reprezentând atât CDU cât şi CSU.

În prezent, CDU îşi asumă un risc prin faptul că şi-a ales propriul său liderul în dezavantajul şefului CSU. Söder îl depăşeşte detaşat pe Laschet în ceea ce priveşte rata de aprobare la nivel naţional şi se bucură de o popularitate mai mare în rândurile CDU.

Totodată, o bună parte din membrii CDU sunt de părere că ar avea o şansă mai puternică de câştig cu un politician ca Söder, într-un moment în care candidatul Verzilor, Annalena Baerbock, devine tot mai popular în rândurile germanilor.

Fiu de miner, Laschet a studiat dreptul şi a editat un ziar catolic înainte să fie ales în Bundestag în 1994. Ulterior, a ocupat funcţia de ministru al statului Renania de Nord-Westfalia, unde a devenit premier în urmă cu patru ani.

Laschet este un aliat ideologic al Angelei Merkel şi a declarat deja că, dacă va fi ales cancelar, va continua politicile ei „de mijloc” din ultimii ani. Însă popularitatea lui Laschet a suferit considerabil în timpul pandemiei, fiind considerat ezitant şi imprevizibil. Prin comparaţie, Söder, care a reuşit să-şi construiască o reputaţie de lider decisiv, a câştigat din ce în ce mai mult aprobarea cetăţenilor germani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO