Eveniment

Cei mai mari producători agricoli din România sunt printre primii beneficiari ai subvenţiilor agricole din Europa

Cei mai mari producători agricoli din România sunt printre primii beneficiari ai subvenţiilor agricole din Europa

Autor: Gabriel Razi

29.05.2011, 23:47 2644

TCE 3 Brazi şi Comcereal, companii controlate de oamenii deafaceri Culiţă Tărâţă, respectiv Adrian Porumboiu, sunt în top 20ai beneficiarilor de subvenţii agricole din UE, conform unuiclasament întocmit de o organizaţie non-guvernamentalădanezo-britanică.

Compania lui Tărâţă, care exploatează peste 55.000 de hectare deteren agricol în Insula Mare a Brăilei, se clasează între primelecinci fer­me din Uniunea Europeană, în timp ce Comcereal Vaslui,care deţine o exploataţie de aproape 28.000 ha, se clasează pelocul 16.

Prezenţa companiilor producătorilor agricoli români estesurprinzătoare, în condiţiile în care în prezent 4,3 milioane deferme exploatează o suprafaţă medie de teren agricol de 3,3 ha, de13 ori mai puţin ca în Germania, unde suprafaţa medie a unei fermeeste de 44 ha. Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe oameni deafaceri români precum Adrian Porumboiu sau Culiţă Tărâţă să punăbazele unora dintre cele mai mari ferme din Europa.

Totuşi,topul este dominat de Germania, Spania sau Ungaria, trei dintrecele mai puternice ţări agricole din Uniunea Europeană, care aucâte cinci companii în top. De cealaltă parte, România şi Poloniaau în top câte două companii, iar Portugalia una singură.Companiile controlate de Culiţă Tărâţă şi Adrian Porumboiu se luptăpe piaţa agricolă europeană cu jucători puternici precumproducătorul german de zahăr Suedzucker, prezent şi pe piaţa localăprin intermediul Agrana, polonezii de la Top Farms sau ungurii dela Dalmadi.

Faţă de fermele mari din agricultura românească, care suntafaceri de tip antreprenorial, marii jucători din Uniunea Europeanăsunt susţinuţi de companii-mamă. Spre exemplu, compania Top FarmsGlubczyce (TFG) este subsidiară a companiei engleze SpearheadInternational. Englezii ex­ploa­tează în provincia Opole din sudulPoloniei aproape 12.000 ha de teren, având la dispoziţie 300 deangajaţi. În fiecare an TFG vinde în medie 40.000 de tone decereale, 5.000 de tone de seminţe de rapiţă, 36.000 de tone decartofi sau 1.500 de tone de legume. Compania, fondată în 1994,este şi unul dintre cei mai mari pro­du­că­tori de lapte dinPolonia, cele 2.500 vaci exploatate de companie producând în jur de20 de milioane de litri de lapte în fiecare an.

Compania ungurească Dalmadi face parte din grupul Bonafarm,deţinut de Sandor Csanyi, şef al OTP Bank şi cel mai bogat om dinUn­garia cu o avere de aproape 600 mil euro. Dal­madi exploateazăaproape 9.000 ha de teren în centrul Ungariei, deţine 50.000 deporci, 220 ha de eleşteu şi aproape 2.000 ha de păduri.

Cu toate că nu are ca business principal producţia agricolă,producătorul de german de zahăr Suedzucker, grup prezent şi înRomânia prin Agrana, cu afaceri de 6,1 mld. euro la nivel mondialanul trecut, exploatează prin divizia sa de producţie agricolă maimult de 10.000 de hectare în sudul şi estul Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO