Eveniment

Cei mai bogaţi americani au câştigat 195 de miliarde de dolari în primele 100 de zile ale lui Biden

Cei mai bogaţi americani au câştigat 195 de miliarde...

Autor: Dorin Oancea

01.05.2021, 08:00 267

Alegerea lui Joe Biden nu a făcut prea mult pentru a încetini creşterea nestăvilită a averilor miliardarilor americani, astfel că în primele 100 de zile ale preşedintelui în funcţie cei mai bogaţi 100 de americani au adăugat 195 de miliarde de dolari averilor lor, potrivit unei analize Bloomberg.

Cele mai recente câştiguri au fost alimentate de creşterea continuă a pieţei bursiere, de când Biden a depus jurământul la 20 ianuarie, împreună cu lansarea programului de vaccinare şi un pachet de stimulente guvernamentale de 1,9 trilioane de dolari. Indicele S&P 500 şi Dow Jones au crescut cu peste 10% în acest timp.

Cei mai bogaţi 100 au câştigat încă 267 de miliarde de dolari între alegerile din 2020 şi inaugurarea lui Biden, însumând un total de 461 de miliarde de dolari câştigate din 4 noiembrie.

Averile combinate ale celor mai bogaţi 100 de americani au ajuns la 2,9 trilioane de dolari, mai mare decât bogăţia combinată de 2,5 trilioane de dolari a jumătăţii mai sărace din populaţia SUA, potrivit datelor Rezervei Federale.

Cei mai bogaţi 10 americani au acumulat 255 miliarde dolari de la alegeri, aducând averea lor combinată la 1,2 trilioane de dolari.

Cel mai mare motor al acestei creşteri a bogăţiei au fost companiile de tehnologie precum Amazon, Facebook şi Google, susţinute de activitatea online crescută şi de lucrul de acasă din timpul pandemiei.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, s-a îmbogăţit cu 11,7 miliarde de dolari anul acesta, potrivit Bloomberg Billionaires Index, adăugate la creşterea de avere de aproximativ 120 de miliarde de dolari din timpul preşedinţiei Trump. Averea lui Mark Zuckerberg a crescut doar joi, 29 aprilie, cu 8,1 miliarde de dolari, pe baza rezultatelor Facebook din primul trimestru.

Larry Page de la Google a adăugat anul acesta 26,6 miliarde de dolari, după ce compania din California a înregistrat profit record anul trecut, în timp ce averea Elon Musk a crescut cu 5,1 miliarde de dolari începând din ianuarie.

Finanţişti precum Warren Buffett şi Stephen Schwarzman, de la Blackstone Group Inc., au fost, de asemenea, beneficiari majori în urma creşterilor bursiere.

În primele sale 100 de zile, Biden a propus creşteri accentuate ale taxelor pentru cei bogaţi, iar programele vor canaliza miliarde de dolari către americanii din clasele mijlocii şi inferioare sub formă de infrastructură, cheltuieli sociale şi stimuli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO