Eveniment

Cei care “vindecă” mediul de afaceri românesc: Zece dintre cei mai puternici CEO şi antreprenori sunt de formaţie medici, dar au dat această vocaţie pe business

Cei care “vindecă” mediul de afaceri românesc: Zece...

Autor: Cristina Roşca

01.01.2021, 18:30 5426

A fi medic e mai degrabă ceva vocaţional sau cel puţin ar trebui să fie. Dacă mulţi studenţi aleg ASE-ul sau Politehnica din lipsă de idei ori la sugestia prietenilor şi a familiei, cei care devin doctori sunt mai degrabă cei care asta îşi doresc. Şi totuşi se întâmplă ca unii dintre aceştia din urmă, după facultate, să aleagă o altă cale decât cea a profesiei pentru care au studiat. Ziarul Financiar a identificat zece dintre cei mai puternici antreprenori şi CEO care sunt de formaţie medici, dar care au dat această vocaţie pe business şi acum “vindecă” mediul de afaceri românesc.

Nawaf Salameh (55 de ani) este preşedinte şi fondator Alexandrion Group, cel mai mare producător local de băuturi spirtoase după cifra de afaceri. Grupul are şi operaţiuni de import pe această piaţă şi are totodată producţie de vin sub umbrela Iconic Estate. Cetăţean român de origine siriană, Nawaf Salameh a venit prima dată în România în 1983 şi a fost student al Universităţii de Medicină Carol Davila din Capitală, facultate pe care a terminat-o în 1991.

După terminarea facultăţii s-a hotărât să plece în Grecia pentru a face practică, acolo fiind şi locul unde a intrat în lumea businessului. A început cu vânzarea de dulciuri din Grecia spre Ucraina, România, fostele ţări din URSS, iar apoi în 1994 împreună cu un partener grec a pus bazele Alexandrion. După ce o perioadă au făcut importuri de băuturi în România, cei doi s-au hotărât să facă o fabrică de băuturi la nivel local. El spunea anterior că vrea să dezvolte grupul pe plan internaţional, însă vrea ca afacerea să rămână în familie.

Raul Ciurtin (48 de ani) este proprietar producătorului de conserve Prefera Foods. El este totodată unul dintre cei mai puternici antreprenori locali, cunoscut drept artizanul dezvoltării Albalact în liderul pieţei de lactate. Businessul a fost apoi vândut către gigantul francez Lactalis, iar Ciurtin a dezvoltat Prefera Foods. „La 22 ani eram student la Medicină şi încă credeam că o să devin medic. Am ajuns însă în industria alimentară, în antreprenoriat, unde am avut foarte mari satisfacţii profesionale”, spunea el recent.

Filip Schwartz (48 de ani) este administrator şi proprietar al retailerului de încălţăminte Otter Distribution, unul dintre cei mai mari trei jucători din piaţa de profil şi cea mai puternică afacere antreprenorială românească din domeniu. El este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, dar a intrat în business în 1997.

Marius Cristescu (51 de ani) este proprietar şi preşedinte Bega Grup. El deţine astfel, alături de fratele său Emil Cristescu, afaceri în mai multe domenii, precum turism, imobiliare sau energie. Domeniile nu sunt astfel legate de medicină, deşi Marius Cristescu a studiat acest domeniu. Mai exact, el a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara.

Rucsandra Hurezeanu (48 de ani) este fondator şi director general al producătorului de dermatocosmetice Ivatherm. De profesie medic, ea a lansat brandul de dermatocosmetice Ivatherm în 2005, pe o piaţă dominată de companii străine precum Vichy sau Avene. A început prin a studia proprietăţile apei termale de la Herculane, cea mai veche staţiune balneară din Europa. A mers apoi în Franţa, unde a contractat o echipă de cercetători care să studieze apa de la Herculane şi apoi a început producţia. Astăzi cosmeticele româneşti Ivatherm sunt „made in France“ şi apoi sunt vândute în România şi în mai multe ţări din lume.
Rucsandra Hurezeanu a terminat facultatea de Medicină şi imediat după s-a angajat în domeniul farma, unde a rămas timp de zece ani. A crescut treptat până a simţit că nu mai are unde urca şi a decis că este momentul să îşi facă un business propriu. Ea recunoaşte că a avut însă un exemplu pe care să îl urmeze, pe cel al mamei sale, care la începutul anilor '90 şi-a deschis prima farmacie privată. Apoi business-ul s-a extins şi în distribuţie şi producţie.

Irina Schrotter (55 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuţi designeri români şi este totodată antreprenor în industria textilelor unde deţine două fabrici cu câteva sute de angajaţi.

„Acum mai bine de 30 de ani eram studentă la Facultatea de Medicină din Iaşi. Abia mă căsătorisem şi opţiunea de a pleca din ţară era foarte serioasă. Mă visam medic dermatolog în SUA. Am terminat Facultatea de Medicină în anul 1989, a venit Revoluţia şi, odată cu ea, oportunităţile de a face o afacere în ţară. În apilie 1990 am înfiinţat prima mea companie (care există şi astăzi) şi între timp am crescut de la patru colaboratori la peste 800 de salariaţi astăzi.

Mohammad Murad (57 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din industria locală de turism. Mai exact, el este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, fondator şi preşedinte Phoenicia Hotels. Murad este de profesie medic neurolog, absolvind Facultatea de Medicină din Bucureşti. Ela venit în România în 1982 din Liban tocmai ca să studieze medicina

Victor Tighinean (51 de ani) este director general al retailerului de încălţăminte Ecco Shoes România. De profesie medic chirurg, el a adus iniţial brandul pe piaţa locală în sistem de franciză şi ulterior a preluat conducerea odată cu intrarea directă a companiei-mamă.

Antreprenorul a intrat în business încă din perioada rezidenţiatului, când s-a specializat pe un domeniu tangenţial, încălţămintea sanitară.

Am început businessul împreună cu familia încă din perioada când eram medic rezident. Găsisem o nişă pe piaţă, respectiv încălţămintea sanitară. Apoi, businessul s-a extins cu alte mărci, am deschis primele magazine de pantofi, unde vindeam numai încălţăminte confortabilă, din piele”, spunea el anterior.

Ulterior, a devenit francizatul brandului danez Ecco.

Susana Laszlo (55 de ani) este director general şi unul dintre acţionarii producătorului de cosmetice Cosmetic Plant din Cluj. Businessul a fost fondat acum circa 30 de ani de mama Susanei Laszlo, Ileana Mester, de profesie farmacist, cu o experienţă de peste 20 de ani în cosmetologie.

În prima perioadă, mama sa lucra singură, într-o clădire de 35 – 40 de metri pătraţi, iar primul malaxor pentru fabricarea cremelor a fost confecţionat dintr-o oală de fiert rufe de un inginer clujean. Primele creme Cosmetic Plant au fost fabricate în serie mică, iar etichetele erau scrise de mână. Prima investiţie majoră a fost realizată abia şase ani mai târziu, în 1997, când producţia s-a mutat într-o clădire adecvată şi au fost cumpărate primele utilaje profesionale. Apoi, an de an, echipamentele din fabrică au fost îmbunătăţite şi s-a investit într-un malaxor şi într-un utilaj de umplut tuburi. Astfel, încet-încet, afacerea a început să crească.
Absolventă a Facultăţii de Medicină, Susana Laszlo s-a alăturat şi ea ulterior businessului.

Wargha Enayati este unul dintre cei mai cunoscuţi investitori din domeniul medical din România, numele său fiind legat de cel al operatorului de sănătate Regina Maria pe care l-a vândit. Acum el dezvoltă un alt business în domeniu, construind cel mai mare proiect greenfield în domeniul sănătăţii private din ujltimii ani, un centru medical în nordul Capitalei, cu focus pe îngrijirile pentru vârstnici.

Medicul Wargha Enayati deschidea în urmă cu 25 de ani primul cabinet medical din ceea ce avea să devină ulterior reţeaua Regina Maria, în prezent al doilea operator medical privat din ţară. Investiţiile totale în businessul medical până în 2015 când a ieşit din acţionariat au fost de 90 mil. euro în dezvoltare şi achiziţii.

Medicul cardiolog Wargha Enayati lua primul contact cu lumea antreprenorială încă de când era copil, ajutându-l pe tatăl său, medic ginecolog de profesie, în afacerea acestuia cu covoare. Ulterior, urmând modelul din familie, a deschis propriul business.

„Sunt dintr-o familie de medici, a treia generaţie e reprezentată de fiul meu, Anis, care a terminat UMF Carol Davila şi vrea să se specializeze în psihiatrie. Tatăl meu a fost medic ginecolog şi a profesat până în ultimii săi ani de viaţă.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO