Eveniment

Cei care nu pot finaliza proiectele pe bani europeni până în 2015 îşi pierd finanţarea, iar fermierilor care nu găsesc cofinanţare li se va rezilia contractul

Cei care nu pot finaliza proiectele pe bani europeni până în 2015 îşi pierd finanţarea, iar fermierilor care nu găsesc cofinanţare li se va rezilia contractul

În cadrul conferinţei „MediafaxTalks about European Funds“ s-a analizat situaţia fondurilor europene până în prezent şi şansele pe care le are România în atragerea mai multor bani în perioada 2014-2020

Autor: Mediafax, Mirabela Tiron

11.07.2012, 00:06 813

Proiectele pe fonduri europene care nu au şanse să fie finalizate până în 2015 ar putea rămâne fără finanţare, iar cele câştigate de agricultori în ultimii ani şi neîncepute din lipsă de cofinanţare, totalizând 800 de milioane euro, vor fi reziliate dacă fermierii nu găsesc bani în următoarele trei luni.

Asta au declarat ieri Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, şi Daniel Constantin, ministrul agriculturii, în cadrul Mediafax Talks about European Funds. Conferinţa a fost organizată de Mediafax, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Europene şi cu partenerii Alpha Bank, BRD şi Structural Consulting Group.

Miniştrii prezenţi la eveniment au tras încă un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea pierderii finanţării la proiectele pe fonduri europene.

Autorităţile de la Bruxelles au suspendat pentru a doua oară în acest an rambursarea facturilor pe care România le trimite pentru banii cheltuiţi prin intermediul liniilor de finanţare pe fonduri europene. Dacă la începutul anului a fost suspendat programul de Resurse Umane în valoare de 4,5 miliarde de euro, acum Comisia Europeană a încetat plăţile pentru patru programe - Regional, Transport, Mediu şi Creşterea Competitivităţii, în valoare totală de 15 miliarde de euro, adică mai bine de două treimi din totalul banilor disponibili până la sfârşitul lui 2013. Suspendarea rambursărilor vine după ce în primele şase luni ale anului autorităţile au reuşit să proceseze facturi de aproape 700 milioane de euro, iar miza era accelerarea ritmului de absorbţie pentru apropierea de ţinta de circa 3,5 miliarde de euro.

"În urma unor analize făcute, s-a constatat că sunt proiecte din anii 2008, 2009, 2010, pe măsuri precum 121 (modernizarea exploataţiilor agricole - n.r.) şi 123 (creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi fores­tiere - n.r.), în special pentru investiţii în exploataţiile agricole, care nu au început nici până în momentul de faţă finanţarea, deoarece beneficiarii nu au bani pentru cofinanţare", potrivit lui Daniel Constantin, ministrul agriculturii. El a transmis că aceste proiecte, cu o valoare totală de 800 mil. euro, vor fi reziliate dacă în următoarele trei luni fermierii nu găsesc bani.

Adrian Lisandru, director în cadrul BRD-Groupe Société Générale, prezent la eveniment, a declarat că băncile finanţează şi au încredere în proiectele europene, dar că se uită la cât de bine este adaptat planul de business la realitatea economică.

Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a spus că a cerut miniştrilor să finalizeze până în septembrie evaluarea proiectelor cu fonduri europene ce nu pot fi terminate până în 2015, urmând ca acestora să le fie retrasă finanţarea. "O măsură pe care o consider foarte importantă este evaluarea în momentul de faţă a posibilităţii finalizării pentru toate proiectele operaţionale până la sfârşitul anului 2015 (...)", a declarat Orban. Fondurile europene vor fi astfel reorientate către alte axe prioritare, unde absorbţia se derulează mai repede. În prezent, rata de absorbţie a fondurilor europene este de circa 10%, faţă de procentul de 20% asumat pentru a fi atins până la sfârşitul acestui an, potrivit Ministerului Afacerilor Europene (MAEur).

Orban a spus că dificultăţile în absorbţia banilor europeni sunt la implementare, având în vedere întârzierile care continuă la procesarea cererilor de rambursare către Comisia Europeană, "procedurile greoaie şi stufoase", "limitările la nivelul adminis­tra­ţiei din cauza personalului puţin, slab remunerat şi motivat şi uneori şi cu o expertiză insuficientă".

În vederea implementării mai rapide a proiectelor se va continua procesul de standardizare a documentelor de achiziţie publică.

Un alt speaker la eveniment, Lucian Dan Vlădescu, şeful Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), a transmis că va propune Guvernului creşterea pragului de la care autorităţile contractante sunt obligate să deruleze proceduri de achiziţii publice, fixat la 15.000 de euro în prezent. Şeful a arătat că "în urma semnalelor din piaţă" preţurile la care se fac achiziţiile publice pentru contractele de valori relativ scăzute sunt mai mari dacă se parcurge procedura de achiziţie publică decât atunci când are loc o achiziţie directă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO