Eveniment

Cehii de la CEZ au mizat pe Electrica Oltenia, E.ON pe Moldova

04.11.2004, 00:00 25

Compania energetica CEZ din Cehia a depus cea mai buna oferta angajanta pentru preluarea distributiei de electricitate Electrica Oltenia, in timp ce germanii au facut acelasi lucru la Electrica Moldova, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate procesului de privatizare.
Statul roman, proprietarul celor doua distributii, a cerut insa o imbunatatire a ofertelor angajante, care nu sunt insa si ofertele finale ale celor doi investitori.
Reprezentantii ministerului economiei si comertului nu au facut pana la inchiderea editiei niciun comentariu pe aceasta tema.
Autoritatile au introdus spre deosebire de alte privatizari derulate pana acum in distributia de gaze si electricitate ofertele angajante, ca o etapa anterioara ofertelor finale.
In cazul distributiilor de electricitate vandute grupului italian Enel, procesul de privatizare a cuprins etapa expresiilor de interes, cea a ofertelor neangajante si cea a ofertelor angajante si finale.
In aceste conditii, CEZ si E.ON au inca posibilitatea sa-si imbunatateasca ofertele angajante depuse de fiecare pentru ambele distributii de electricitate, ceea ce ar putea schimba lucrurile in faza ofertelor finale.
Statul roman vinde direct 24,6% din actiunile Electrica Oltenia si Electrica Moldova catre investitori, care vor participa la o majorare de capital pentru a detine pachetul de 51% din actiunile fiecareia dintre cele doua filiale.
Consultanta statului la privatizarea celor doua filiale Electrica este asigurata de catre un consortiu condus de catre Bank of America Securities, din echipa facand parte si casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, respectiv casa britanica de avocatura Alen & Overy.
Electrica Oltenia are 1,36 milioane clienti in judetele Dolj, Gorj, Olt, Valcea, Mehedinti, Teleorman si Arges.
Electrica Moldova are 1,31 milioane clienti in sase judete din nord-estul Romaniei.
Statul a vandut in vara primele doua distributii de energie catre italienii de la Enel pentru 111,8 mil. euro, in conditiile in care societatile vandute, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, abia cumuleaza impreuna 1,3 milioane clienti.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO