Eveniment

Cehii de la CEZ au cumparat un proiect eolian in Dobrogea pentru 100 de milioane de euro

Cehii de la CEZ au cumparat un proiect eolian in Dobrogea pentru 100 de milioane de euro

Doru Voicu, directorul de dezvoltare al CEZ Romania: Proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va intarzia cu un an de zile, vor reincepe discutiile, structura finala a proiectului trebuie aprobata de Guvern, cel actual sau cel viitor, pentru ca vin si alegerile.

29.07.2008, 19:49 80

Contractul cu CEZ urmeaza sa fie semnat la inceputul lunii august, valoarea tranzactiei depasind 100 de milioane de euro, potrivit unor surse din piata. Proiectul de centrale eoliene de 350 MW vandut de CWP este situat in Dobrogea, in localitatea Fantanele, si poate fi extins la 600 MW. Cehii vor investi circa 780 de milioane de euro in dezvoltarea proiectului, avand in vedere ca instalarea unui MW atrage costuri de 1,3 milioane de euro.
"Suntem foarte aproape de inchiderea tranzactiei, dupa un proces indelungat de negociere. CWP nu ne-a transmis o scrisoare oficiala, dar ne-a selectat drept castigatori. Acum asteptam decizia Consiliului de Supraveghere a grupului", a declarat Doru Voicu, directorul de dezvoltare al CEZ Romania. Reprezentantii CEZ nu au dorit sa confirme valoarea tranzactiei.
Strategia CEZ de intrare pe partea de energie regenerabila este de a-si acoperi necesarul de certificate verzi prin intermediul productiei proprii. Fiecare furnizor de energie electrica este obligat sa aiba un anumit procentaj obtinut din resurse regenerabile in energia totala pe care o livreaza clientilor sai.
CEZ este asistat in aceasta tranzactie de catre casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, in timp ce vanzatorii sunt consiliati de biroul local al Salans si de birourile din Bucuresti si Londra ale casei de avocatura britanice Linklaters, numarul doi mondial.
Cehii sunt implicati si in proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, care va intarzia cu un an pentru ca autoritatile nu au anuntat inca oficial grupul cu privire la majorarea participatiei statului la 51% in aceasta investitie.
"Guvernul inca nu ne-a contactat. Proiectul va intarzia cu un an de zile, vor reincepe discutiile, structura finala a proiectului trebuie aprobata de Guvern, cel actual sau cel viitor, pentru ca vin si alegerile", spune Voicu.
Guvernul a decis in acest an sa majoreze participatia Nuclearelectrica in proiectul constructiei unitatilor 3 si 4 de la 20% la 51%. Decizia a fost luata dupa ce deja toate cele sapte companii implicate in proiect (CEZ, Electrabel, ArcelorMittal Romania, RWE, Enel, Iberdrola si Nuclearelectrica) convenisera asupra pachetelor de actiuni.
Printre proiectele derulate de CEZ se mai numara si constructia unor termocentrale la Borzesti si Galati, impreuna cu Termoelectrica. Potrivit lui Voicu, CEZ inca astepta decizia Termoelectrica cu privire la desemnarea partenerilor in aceste proiecte.
"Speram sa primim un raspuns in scurt timp", a spus Voicu. La Galati, CEZ concureaza cu Gaz de France, iar la Borzesti, cu Electrabel si E.ON.
Grupul ceh CEZ, care a preluat in 2005 pachetul majoritar al companiei de distributie si furnizare a energiei Electrica Oltenia, a consemnat anul trecut in Romania un profit net de 134,3 milioane lei (40,2 mil. euro), peste estimarile initiale de 127,6 milioane lei (38,2 mil. euro) si mai mare cu 40% fata de rezultatul de 95,3 mil. lei (26,3 mil. euro) din 2006.
Veniturile din exploatare ale CEZ Romania au urcat la 1,38 mld. lei (413 mil. euro), fata de nivelul de 1,35 mld. lei in 2006 (372 mil. euro), ca urmare a cresterii vanzarilor de electricitate. Pentru acest an compania estimeaza un nivel al profitului inainte de impozitare (EBITDA) similar cu cel din 2007, de 245,9 mil. lei (73,7 mil. euro), in timp ce pentru profitul net este asteptat un nivel apropiat de cel din anul trecut. CEZ are in plan pentru acest an investitii de peste 220 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO