Eveniment

Cehii au zburat de la Avioane Craiova

29.09.2008, 20:00 12

Societatea Avioane Craiova va fi scoasa din nou la privatizare dupa ce negocierile dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si compania ceha AERO Vodochody au esuat.

"AVAS va relua de urgenta, procesul de privatizare a societatii Avioane Craiova prin publicarea unei noi oferte de vanzare a pachetului de 80,9778% din actiuni", au anuntat ieri reprezentantii Autoritatii
Ei spun ca aceasta decizie a fost luata ca urmare a expirarii termenului de valabilitate a ofertei pentru Avioane Craiova, fara ca AERO Vodochody sa fi acceptat clauzele contractuale propuse de Autoritate.
De asemenea, oficialii AVAS mentioneaza ca pe parcursul negocierilor investitorul a emis pretentii privind inserarea unor clauze contractuale "care au excedat cadrul legal existent si oferta AVAS si care nu au putut fi luate in considerare de Autoritate.
Potrivit AVAS, reprezentantii AERO Vodochody au cerut ca statul sa garanteze ca, intre data semnarii contractului si data transferului dreptului de societate, societatea nu va intra in faliment si ca AVAS sa realizeze, intre data semnarii si data finalizarii, o restructurare cu disponibilizari colective de personal.
De asemenea, Autoritatea sustine ca cehii ar fi cerut despagubiri pentru ceea ce vor gasi in societate care sa mearga pana la 50% din pretul oferit, in conditiile in care investitorul si-a facut propriul audit si cunoaste foarte bine situatia societatii.
"Din aceste motive tranzactia nu a putut fi finalizata in interiorul termenului de valabilitate a ofertei. AVAS va lua toate masurile pentru ca societatea sa nu fie afectata de aceasta situatie si va demara in regim de urgenta reluarea procesului de privatizare", au spus oficialii Autoritatii.
Compania ceha AERO Vodochody, detinuta de fondul de private equity Penta Investments, a depus o oferta financiara de 16,3 mil. euro pentru preluarea societatii craiovene, oferta desemnata in iulie drept cea mai buna de catre AVAS care le-a respins astfel pe cele facute de Alenia Aeronautica (Italia) si INAV Bucuresti. Oficialii Aero Vodochody au anuntat la finele saptamanii trecute ca asteapta decizia finala a AVAS si s-au aratat nemultumiti de intarzierea raspunsului partii romane.
"Desi am folosit toate oportunitatile pentru a ne exprima punctul de vedere si fundamentele planului nostru de afaceri, se pare ca propunerile noastre nu pot fi acceptate si ne aflam foarte aproape de termenul limita cautand in continuare si asteptand cu incredere o noua solutie viabila", a declarat presedintele Aero Vodochody, Igor Hulak.
Cehii se afla pe lista pentru preluarea IAR Ghimbav alaturi de Marcovici Capital Ltd. (Israel), cele doua companii find singurele care au depus oferte.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO