Eveniment

CEC retine in capital 55 mil. euro din profitul pe 2008

CEC retine in capital 55 mil. euro din profitul pe 2008
28.07.2009, 19:13 23

CEC Bank, singura banca comerciala ramasa in proprietatea statului, va primi 230 mil. lei (aproape 55 mil. euro) la capital, prin inglobarea unei parti din profitul pe anul trecut.

"Cu ocazia aprobarii rezultatelor financiare pe anul 2008, actionarul (Ministerul Finantelor, n. red.) a hotarat ca in conformitate cu legea sa nu distribuie intregul profit si sa ramana o parte pentru o majorare de capital", a explicat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele CEC Bank. In urma acestei operatiuni, capitalul social al CEC urca la 949 de milioane de lei (226 mil. euro).

Guvernul Tariceanu hotarase in toamna trecuta ca, pe langa capitalizarea profitului, sa mai aduca inca 900 mil. lei la capitalul CEC, sporind astfel capacitatea bancii de a sustine firmele mici. Prima transa, de 450 mil. lei, ar fi trebuit sa fie varsata inca din primul trimestru din 2009. Actualul Guvern nu a adus insa banii, iar planul de capitalizare a fost ajustat, o parte din sume fiind redirectionate pentru sustinerea Fondurilor de Garantare a Creditului. Guvernul trebuie sa convinga Comisia Europeana ca infuzia de capital nu reprezinta un ajutor de stat nepermis. Discutiile pe tema acestei majorari de capital continua, problema fiind complexa, spune Ghetea.

Presedintele CEC Bank noteaza ca, in conditiile in care banca a crescut consistent pe creditare, indicatorul de solvabilitate (care masoara adecvarea capitalurilor in raport cu riscurile asumate) s-a deteriorat usor, de la un nivel de peste 16% in decembrie anul trecut. Conform acordului incheiat cu FMI, BNR va cere bancilor sa mentina o solvabilitate de peste 10% din toamna, fata de 8% in prezent. 

"Au aparut scaderi normale ale indicatorului de solvabilitate, dar e inca la un nivel foarte ridicat. Daca o sa continuam cu creditarea in ritmul de pe primele sase luni, cand am avut o crestere de 24% pe finantarile pentru companii, la un moment dat se va pune problema unor scaderi care ar putea fi alarmante ale indicatorului de solvabilitate", spune Ghetea, subliniind ca banca are foarte multe solicitari pentru credite.

Pe primele patru luni, CEC Bank a anuntat cresterea soldului creditelor acordate clientelei cu aproape 8% fata de sfarsitul anului trecut, la 8,79 mld. lei (peste 2 mld. euro). Ghetea spune ca CEC Bank a obtinut profit pe primele sase luni, insa mai mic decat in perioada similara din 2008, fara sa precizeze cifra.

 

ARB cere noi pasi de ajustare a rezervelor minime

Bancile cer BNR sa modifice prevederile privind constituirea rezervelor minime obligatorii (RMO) la valuta, prin eliminarea din baza de calcul a pasivelor cu scadente de peste doi ani cu clauza de rambursare anticipata. In primavara, BNR decisese sa reduca la 0% nivelul rezervelor minime care trebuie constituite pentru pasivele cu maturitati de peste doi ani, insa le-a exclus pe cele cu clauza de rambursare anticipata. Analistii au estimat ca prin acea masura au fost eliberate circa 800-1.000 mil. euro.

"Am reluat discutiile cu BNR privind baza de calcul a rezervei minime obligatorii pentru pasivele in valuta de peste doi ani. BNR accepta sa nu fie constituite RMO doar daca nu exista clauze de rambursare anticipata, astfel ca masura din mai nu are niciun efect", a declarat Ghetea, care detine si functia de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, citat de Mediafax.

De saptamana trecuta a intrat in vigoare o masura prin care BNR a redus rata de constituire a RMO la valuta de la 40% la 35%, prin care bancile au primit inapoi 1 mld. euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO