Eveniment

Ceasul elveţian nu mai dă randament. Obişnuită cu punctualitatea şi lucrul la minut, Elveţia se află în urmă cu vaccinarea populaţiei

Ceasul elveţian nu mai dă randament. Obişnuită cu...

Autor: Paul Catargiu

07.02.2021, 16:18 432

Ţara ce este dată, adesea, drept exemplu pentru eficienţă şi punctualitate, dar mai ales cunoscută pentru averea ei, Elveţia se confruntă cu probleme în imunizarea populaţiei prin vaccinarea anti-COVID, scrie Bloomberg.

Cu magazinele, teatrele, cinematografele închise şi o populaţie disperată de o relaxare a restricţiilor, Elveţia nu a putut să programeze în weekend vaccinări deoarece serurile lipseau în totalitate. Elveţienii se descriu, adesea, ca fiind “elevul model” pentru eficienţa şi rapiditatea cu care rezolvă orice problemă. Miercuri, guvernul de la Berna a anunţat comanda unei noi tranşe de seruri de la mai mulţi producători, însă, similar cu Uniunea Europeană, Elveţia suferă de o mobilizare foarte târzie.

Conform statisticilor Bloomberg, doar 3,7% din populaţia elveţiană s-a vaccinat. Acest număr este cu foarte puţin mai mult ca cel înregistrat de cele 27 state ale Uniunii, dar cu semnificativ mai mic decât liderul Europei, Serbia, o ţară cu un PIB cu 10% mai mica faţă de cel al Elveţiei.

“Planul de vaccinare al guvernului a eşuat”, a declarat Marco Chiesa, membru al partidului majoritar din cadrul parlamentului elveţian. “Nu suntem obişnuiţi cu astfel de lipsă de eficienţă”.

Ţinta de a vaccina persoanele cu vârste peste 75 de ani până la sfârşitul lunii februarie nu va fi atinsă, însă guvernul elveţian speră ca aceste întârzieri să fie recuperate până la sfârşitul lunii martie, spune ministrul internelor Alain Berset. Întreaga populaţie adultă, însă, ar trebui să fie vaccinată până la sfârşitul lunii iunie.

Deşi se clasează pe locul doi în spatele Statelor Unite la investiţii în sănătate şi este ţara a două dintre cele mai mari companii farmaceutice din Europa, Novartis şi Roche Holding, ţara cu sediul principal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu a alocat fonduri suficiente campaniei de vaccinare.

“Uninea Europeană a ajutat financiar laboratoarele de producere a vaccinurilor, iar noi nu am făcut acest lucru,” a declarant un fost membru al ministerului sănătăţii. “Luând în considerare populaţia ţării, suntem ţara ce produce cele mai multe medicamente din lume.”

Un purător de cuvânt al ministerului sănătăţii a declarat că nu există o bază legală care să justifice investiţia în cercetarea şi producerea unui vaccin elveţian. Achiziţiile iniţiale ale serurilor Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstaZeneca făcute de ministerul sănătăţii elveţian acopereau doar 75% din populaţia ţării. Comanda de seruri de la producătorul american Moderna a acoperit acest deficit, iar guvernul elveţian a anunţat înţelegeri şi cu producătorii CureVac şi Novavax.

Întârzierile serurilor Pfizer au forţat oficialii din cantoanele Zurich şi Zug să amane mii de programări, campania întâmpinând, de asemenea, probleme din cauza unor greşeli statistice al numărului persoanelor vaccinate.

Directorul general al Oficiului Federal al Sănătăţii Publice, Anne Levy, a declarat că Elveţia întâmpină aceleaşi probleme ca restul lumii. “Am reuşit foarte bine să alegem şi să cumpărăm vaccinurile necesare,” a declarat aceasta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO