Eveniment

Cea mai optimistă prognoză. Banca Transilvania pariază pe o creştere economică de 3,2% în acest an

Cea mai optimistă prognoză. Banca Transilvania pariază...

Autor: Claudia Medrega

13.01.2015, 00:05 961

Creşterea economică ar putea să accelereze în acest an la 3,2%, în principal ca urmare a revigorării investiţiilor, dar evoluţia va fi influenţată şi de relansarea consumului intern şi ascensiunea creditării în lei, apreciază analiştii de la Banca Transilvania, al treilea jucător din sistemul bancar.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Aceasta este cea mai optimistă prognoză privind creşterea economică din acest an, majoritatea estimărilor analiştilor băncilor locale fiind incluse în intervalul 2%-2,6%. Pe parcursul ultimilor şase ani de la izbucnirea crizei economice, România a înregistrat o creştere economică de peste 3% doar în 2013, ascensiunea PIB fiind atunci de 3,4%.

Comisia Europeană a revizuit în toamnă prognoza pentru 2015 anticipând pentru România un avans economic de 2,4%, faţă de estimarea de 2,6% prezentată în raportul din primăvară. FMI vede posibilă o creştere a PIB de 2,5% în acest an.

Banca Transilvania anticipează că în 2016 s-ar putea înregistra chiar un avans al PIB de 4,4%, iar pentru 2017 estimează o creştere economică de 3,8%.

„Acest scenariu se axează pe relansarea investiţiilor productive, după declinul din 2013 şi 2014. Ne aşteptăm la creşterea investiţiilor cu ritmuri anuale de 7,2% în 2015, 8,6% în 2016 şi 7,2% în 2017, evoluţie susţinută de o serie de factori, precum declinul costurilor de finanţare şi relansarea creditării în lei, nivelul record al încasărilor din export, relansarea con­sumului intern şi perspectiva redi­na­mizării investiţiilor publice“, afirmă Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Dacă acest sce­nariu se va con-cretiza, la finalul anului 2017 PIB-ul se va situa cu 11,4% peste nivelul din 2008, evoluţie deter­minată de di­namica consu­mu­lui privat (+10% între 2008 şi 2017), dar şi a exporturilor (+86,4% în acelaşi interval de timp). Pe de altă parte, in­vestiţiile productive se vor situa cu 30% sub maximul istoric din 2008 la final de 2017. Iar consumul public va consemna la final de 2017 un nivel cu 8,7% mai redus comparativ cu maxi­mul istoric înre­gistrat în 2009, con­form previziunilor Băncii Transilvania.

Evoluţia favorabilă a consumului privat va continua pe termen mediu, pe fondul ameliorării condiţiilor din piaţa forţei de muncă, dar şi al relansării creditării în moneda naţională. În scenariul Băncii Transilvania, principala componentă a PIB ar urma să crească cu ritmuri anuale cuprinse în intervalul 3,5%-4% pe termen mediu, după dinamica de aproximativ 5% an/an consemnată în 2014 (cea mai bună evoluţie din 2008).

În ceea ce priveşte consumul public, Banca Transilvania anticipează cvasistagnare pe termen mediu, având în vedere faptul că deficitul structural trebuie să se menţină sub pragul de 1% din PIB. Însă, am putea asista la o redinamizare a consumului public, condiţionat de ameliorarea veniturilor bugetare.

Pe de altă parte, cererea externă netă ar urma să aibă o contribuţie uşor negativă la PIB pe termen mediu, dinamica medie anuală a exporturilor fiind inferioară celei a importurilor (6,8% vs. 7,6%). Exporturile vor fi susţinute pe termen mediu de creşterea competitivităţii internaţionale, dar şi de premisele de relansare a economiilor europene. Iar importurile ar uma să fie influenţate de relansarea consu­mului şi a investiţiilor productive pe termen mediu, în viziunea Băncii Transilvania.

România are nevoie de ritmuri de creştere economică susţinută, de 4-5% anual, pentru a recupera decalajele structurale şi a converge către nivelul de trai din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO