Eveniment

Cea mai mare restructurare din retail: cu seful in arest, PIC a renuntat la 1.200 de angajati si cauta noi venituri

Cea mai mare restructurare din retail: cu seful in arest, PIC a renuntat la 1.200 de angajati si cauta noi venituri
30.07.2009, 00:00 46

Grupul PIC, detinut de Ilie si Cornel Penescu, a anuntat ca se restructureaza pentru a contracara declinul pietei. Grupul a renuntat in acest an la 1.200 de persoane, majoritatea angajati ai retelei de hipermarketuri care ii aduce 70% din afaceri.

Aceasta este cea mai importanta restructurare anuntata pana acum in retailul alimentar modern, in conditiile in care majoritatea operatorilor romani raporteaza scaderi ale afacerilor intre 15-20% pe primul semestru din an fata de aceeasi perioada din 2008.

De partea cealalta, retelele internationale de hipermarketuri continua expansiunea si procesul de recrutare, insa intr-un ritm redus la jumatate fata de 2008. Din tabara retailerilor straini, doar Carrefour a publicat pana acum rezultate financiare pe primul semestru, datele din raportul grupului francez indicand un declin de 6% al vanzarilor in euro in magazinele mai vechi (like-for-like sales), ceea ce inseamna ca vanzarile in lei s-au majorat cu 5-10% in acest interval.

"Criza economica fara precedent se reflecta in prezent prin scaderea abrupta a cererii de produse de larg consum, precum si prin accesul tot mai dificil la finantare bancara. Cu toate acestea, problemele curente pot fi rezolvate prin programul de restructurare a afacerii pe care PIC si l-a asumat si pe care il implementeaza in prezent prin implicarea managementului, dar si a furnizorilor, angajatilor si a altor parteneri", se arata intr-un comunicat al PIC.

Grupul are 2.000 de angajati in acest moment. Directorul de marketing al retelei PIC, Claudia Rusu, a precizat ca grupul a fost nevoit sa disponibilizeze 1.200 de angajati in 2009, in acest moment nefiind planificate alte reduceri de personal.

"Ne gandim la masuri de eficientizare care ar putea avea un impact neplacut si asupra angajatilor, de exemplu reducerea programului de lucru al magazinelor sau renuntarea la orele suplimentare", a mai spus directorul de marketing al PIC.

 

Afaceri de 114 mil. euro in 2008

Grupul fratilor Penescu detine o retea de 5 hipermarketuri, cu vanzari estimate la 114 mil. euro la nivelul anului 2008. Ilie Penescu a declarat recent ca intentioneaza sa faca rost de lichiditati prin vanzarea cladirilor in care opereaza reteaua prin sistemul sell and lease back, care ar permite companiei sa inchirieze spatiile de la noul proprietar.

PIC vizeaza si inchirierea unor spatii din parcarea hipermarketurilor, pentru a aduce in firma mai multe venituri din chirii.

In primul semestru, PIC a avut o cifra de afaceri de aproximativ 230 mil. lei (54,4 mil. euro), in scadere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Rusu.

Piata de FMCG a scazut cu 15%

Reprezentantii PIC estimeaza declinul pietei bunurilor de larg consum la 10-15% in semestrul intai din an fata de primele sase luni din 2008.

"Cu sprijinul angajatilor, al echipei de management si al partenerilor nostri de afaceri ne asteptam ca in cateva luni sa revenim la normal. Spre deosebire de concurentii sai, PIC nu beneficiaza de suportul unor retele globale si de aceea statul ar trebui sa ajute mai mult in rezolvarea problemelor firmelor romanesti, pentru a proteja locurile de munca si afacerile locale" , a declarat Dragos Stancu, managerul general al retelei PIC.

Printre masurile care ar putea ajuta retailerii autohtoni, Stancu mentioneaza relaxarea fiscalitatii si negocierea flexibila a re-esalonarii unor datorii. PIC este singura retea romaneasca de hipermarketuri de pe piata si cel mai mare retailer alimentar controlat de antreprenori romani.

In luna aprilie Cornel Penescu, patronul clubului de fotbal FC Arges si co-proprietarul grupului Pic, a fost arestat preventiv sub acuzatia de mituire a unor arbitri din fotbal. El este inca in arest, fraiele afacerii PIC fiind preluate de Ilie Penescu si fiul fratelui sau, Andrei Penescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO