Eveniment

Cea mai grea zi din viata premierului Emil Boc

Emil Boc, premier: Nu mai suntem in 2008, cand am finantat deficitul de 5,4% din PIB cu banii din vanzarea BCR. Nu mai avem BCR-uri de vandut.

Emil Boc, premier: Nu mai suntem in 2008, cand am finantat deficitul de 5,4% din PIB cu banii din vanzarea BCR. Nu mai avem BCR-uri de vandut.

07.06.2010, 23:05 28

Premierul Emil Boc a angajat aseara raspunderea Guvernului pecele doua proiecte de lege care se refera la reducereacheltuielilor bugetare, pentru o economie de 2 miliarde de euro,opozitia anuntand ca depune o motiune de cenzura pentru a anulataierea cu 15% a pensiilor si cu 25% a salariilor bugetarilor.

Guvernul a insistat de la inceputul saptamanii trecute camasurile sunt necesare pentru a limita deficitul bugetar la 6,8%,nivelul negociat cu Fondul Monetar International, astfel incat sapoata primi banii de la fond si de la Uniunea Europeana pentru a nuintra in incapacitate de plata si acesta a fost si mesajul transmisieri de premier de la tribuna Parlamentului.

"Daca nu adoptam aceste legi, Romania intra in incapacitate deplata si nu vom mai putea plati pensiile si salariile. Oricum,chiar si cu aceste masuri, tot va trebui sa ne imprumutam 3miliarde de euro de pe piata interna sau externa pana la sfarsitulanului", a spus Boc, in fata Parlamentului.

Boc a subliniat in discurs ca majorarile de pensii si de salariidin ultimii ani au fost facute din ratiuni electorale si a acuzatguvernul liberal ca a folosit banii din privatizarea BCR pentru aputea finanta deficitul bugetar de 5,4% din PIB. Guvernul aacceptat doar 5 amendamente minore ale parlamentarilor laproiectele de lege care vizeaza reducerea cheltuielilor statului sireducerea pensiilor.

Boc a mai cazut o data, in toamna, ca urmare a uneimotiuni de cenzura

Inainte ca Boc sa ia cuvantul, presedintele PSD Victor Ponta i-acerut lui Boc sa nu isi asume, "inutil" raspunderea, iar dupa cepremierul a finalizat discursul, deputatul Aura Vasile a anuntat casocial-democratii au depus motiunea de cenzura "Opriti genocidulsocial", prin care cer demiterea guvernului. PNL a anutat ca vasustine motiunea PSD.

Este prima motiune de cenzura depusa impotriva guvernului dupademiterea cabinetului minoritar al lui Emil Boc in toamna anuluitrecut. Emotiile in tabara democrat-liberala sunt destul de mari,mai ales ca unii parlamentari ai partidului au amenintat ca nu potsustine masurile de austeritate initiate de guvern.

Nemultumirile din partid au fost de altfel si principala tema aintalnirii de duminica-seara dintre parlamentarii PDL sipresedintele Traian Basescu, seful statului solicitandu-le savoteze cu guvernul, impotriva motiunii de cenzura, sau sa treaca inopozitie. Acest lucru ar insemna ca, daca guvernul Boc ar fi dinnou demis prin motiune de cenzura, atunci seful statului ar urma sanumeasca un premier din afara PDL. Basescu si-a montat tirulimpotriva celor mai influenti ministri din guvernul Boc, AdrieanVideanu, Vasile Blaga si Radu Berceanu, pe care i-a acuzat ca l-aulasat pe premier in offisde, dupa cum sustin surse participante laintalnirea de duminica-seara.

Declaratii austere de la ministrii criticati deBasescu

Daca cu o seara inainte ministrii PD-L au fost criticati la oreuniune a partidului de presedintele Traian Basescu pentru ca l-arfi lasat in off-side pe Emil Boc, membrii guvernului au fostdiscreti in declaratii ieri, cu exceptia ministruluitransporturilor Radu Berceanu, care a spus ca nu se simte vizat deremaniere si nici de criticile presedintelui pentru ca el a fostcel care a facut chiar "mai mult" pentru reducerea cheltuielilor cu20%. "V-am prezentat datele public, eu am operat reduceri", a spusBerceanu, unul dintre cei mai criticati ministri ai guvernuluiBoc.

Comisia Europeana a reiterat ieri intr-un raspuns transmis lasolicitarea Mediafax ca, in discutiile cu autortitatile romane, s-acazut de acord ca masuri suplimentare de crestere a veniturilor lastat, inclusiv majorarea taxelor, vor fi adoptate pentru a limita ocrestere neprevazuta a deficitului bugetar.

Luni va fi votata motiunea

Aproape 3.000 de sindicalisti au protestat ieri in fataParlamentului, iar sindicatele spun ca acestea se vor intinde. Simagistratii sunt nemultumiti de reducerea salariilor. Mai multecurti de apel din tara intrerup, in aceste zile, lucrul cate douaore. Curtea de Apel Bucuresti a cerut ieri demisia ministruluijustitiei, Catalin Predoiu. Un mare protest este asteptat in ziuavotarii motiunii de cenzura, probabil luni.

Argumentele premierului pentru economisire si impotrivacresterii taxelor

  • Suntem in cea mai grava criza economica din ultimii 60 deani.
  • Consumam mai mult decat producem si de aceea suntem obligati sane imprumutam de miliarde de euro.
  • Daca nu reducem cheltuielile, acordul cu FMI va fi rupt si vomfi pusi in situatia de a nu mai putea finanta deficitul, pentru canu ne vom putea imprumuta pe pietele externe. Exemplul Spaniei estegraitor. Spania a iesit pe pietele externe si nu a reusit saimprumute un euro pentru acoperirea deficitului.
  • Finantatorii externi nu mai finanteaza usor deficite, de aceeaacordul cu FMI este vital pentru noi.
  • Nu ne putem imprumta nici pe plan intern pentru ca nivelulexpunerii bancilor pe titluri de stat se apropie de limita impusade bancile-mama de 20%.
  • Daca ne pierdem credibilitatea pe plan extern, bancile-mama nuvor mai acorda bani filialelor lor din Romania.
  • Un astfel de scenariu ne va duce in incapacitate de plata si nuvom mai putea plati salariile si pensiile.
  • Nimeni nu a putut prevedea acest nou varf al crizei.
  • Luand acum masuri dure, ne protejam viitorul.
  • Puteam opta pentru solutia majorarii TVA si a cotei unice. Daracest lucru nu ne-ar fi ajutat sa iesim din criza, dimpotriva.
  • Am optat pentru reducerea cheltuielilor pentru a lasa manalibera sectorului privat care este motorul economiei. Crestereataxelor ar fi insemnat sa secam izvorul de redresare care estesectorul privat.
  • Cresterea taxelor ar fi insemnat ca 50.000 de agenti economicisa inchida portile numai in trimestrul II al acestui an.
  • Cresterea taxelor ar fi condus la cresterea inflatiei la10%.
  • Leul s-ar devaloriza daca se majoreaza TVA si cota unica. Mi-efrica sa dau o cifra.
  • Daca am creste fiscalitatea, PIB-ul ar scadea cu inca 2%, iarsansele de revenire in 2011 ar fi compromise.
  • Majorarea taxelor ar reduce investitiile straine care aduclocuri de munca. Mizam, in 2010, pe investitii straine de 4,5 mld.euro.
  • Majorarea taxelor conduce la cresterea somajului si a muncii lanegru.
  • Cresterea salariilor in guvernarea liberala a fost un cadouotravit.
  • Practic, in 2009, pensia medie ar fi trebuit sa fie de 374 delei. Diferenta pana la peste 700 de lei, cat reprezinta pensiamedie, nu are acoperire economica.
  • Traim o situatie unica. La noi, castigul mediu din sectorulprivat este sub cel din sectorul public.
  • Sistemul nostru de pensii este nesustenabil. Avem soferi cucertificat de handicapat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO