Eveniment

Cea mai dură intervenţie a jandarmilor la un protest din ultimii 20 de ani a provocat 452 de victime, dintre care 40 au fost transportate la spital. Cine va răspunde?

Galerie foto. Foto: Andreea Alexandru

Galerie foto. Foto: Andreea Alexandru

Autor: Mediafax

13.08.2018, 00:05 1312

Peste 400 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei organizat contra guvernului de românii plecaţi în străinătate.

Jandarmii au decis la orele 23 să golească Piaţa Victoriei de manifestanţi, într-o desfăşurare de forţe care nu s-a mai văzut de la mineriade încoace. Jandarmeria a motivat ulterior intervenţia prin atacurile la care fuseseră supuşi jandarmii. Pe parcursul manifestaţiei au fost lansate numeroase grenade lacrimogene, fiind afectaţi inclusivi copii şi bătrâni. În piaţă se strânseseră circa 100.000 de oameni. Doi dintre jandarmi au fost prinşi într-o altercaţie şi au fost bătuţi de manifestanţi, iar acum se desfăşoară o anchetă pentru găsirea agresorilor. Alţi manifestanţi violenţi au dat foc ulterior mobilierului stradal şi copacilor ornamentali. Jandarmii au folosit şi tunurile cu apă.

Dintre cele 400 de persoane care au primit îngrijiri, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ele având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului. „Vorbim despre 452 de persoane asistate medical la faţa locului şi 40 de persoane transportate la spital. Printre persoanele cărora li s-a acordat asistenţă medicală la faţa locului se află şi 35 de jandarmi, dintre care 11 au fost transportaţi la spital”, a spus locotenent-colonelul Marius Militaru, şef comunicare la Jandarmeria Română, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute sâmbătă.

De asemenea, 19 răniţi în urma protestului au fost transportaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

„Un număr de patru persoane au necesitat internare în spital şi îngrijiri medicale avansate, trei persoane au prezentat arsuri pe aproximativ 10-15% din suprafaţa corpului şi sunt internate în Secţia de Chirurgie Plastică a spitalului. O persoană a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă la Secţia de Chirurgie Generală extragându-i-se un corp străin de la nivelul coapsei drepte şi se află internată”, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanţilor Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Printre cei bătuţi de jandarmi, care au lovit de foarte multe ori şi persoane paşnice, s-a aflat şi un jurnalist austriac. Cancelarul Austriei, Sebastian Kern, a condamnat violenţele produse la Bucureşti şi aşteaptă clarificări din partea României după ce jurnalişti austrieci au fost agresaţi de forţele de ordine în timpul protestelor desfăşurate vineri. „Condamnăm puternic violenţele de la Bucureşti, în cursul cărora au fost răniţi mulţi demonstranţi şi jurnalişti. Aşteptăm clarificări. Îi doresc recuperare rapidă cameramanului ORF care a fost rănit“, a transmis Sebastian Kern prin Twitter.

A doua zi, sâmbătă, a mai avut loc un miting de protest în Piaţa Victoriei, la care au participat 60.000 de oameni, dar a fost paşnic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO