Eveniment

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

3 vinuri pentru 3 seri

Autor: Catalin Paduraru

06.09.2019, 15:13 979

“Navigarea pe peretele vinului este, o sarcină destul de complicată. Aveṭi nevoie să vă ridicaṭi pe vârfuri pentru ceea ce speraṭi că este calitate, să vă aplecaṭi pentru preṭuri mici, să vorbiṭi mai multe limbi ṣi să ṣtiṭi cum să traduceṭi geografie germană în argou australian!

Mesajul pe care trebuie să îl reṭineṭi este că globalizarea ne-a adus o cantitate indecentă de comori în ceea ce priveṣte vinul. Avem mai multe opṭiuni, din mai multe locuri, la mai multe preṭuri ṣi cu o calitate mai mare decât ne-am fi putut imagina. Ṣi vrem mai mult. Niciun raport al vinului din trecut nu ar fi fost atât de îndrăzneṭ încât să prezică peretele vinului pe care îl luăm de acum de bun.

Dar, vinul se schimbă în parte din cauza problemei Codului lui DaVino. O lume a vinului global necesită o limbă globală a vinului, iar această limbă, de bine, de rău, este vocabularul Lumii Noi, cel de brand / soi / regiune. Pe măsură ce noii cumpărători caută etichete de vin pe care le pot înṭelege, ei vor fi atraṣi spre vinurile care se identifică în acest fel. Ascensiunea acestor branduri noi va reprezenta o concurenṭă dură pentru miile ṣi miile de branduri geo-grafice vechi, complicate.”- Mike Veseth, Războaiele Vinului, Editura ASER 2017

Ideea e că schimbările, forţele concurente, limbajul dinamic din Lumea Vinului ne influenţeaza şi pe noi, consumatorii.

Pe de altă parte, conştienţi sau nu, prin alegerile noastre modificăm oferta. Dacă nu suntem atenţi, această ofertă, calibrată pe gustul comun, ar putea deveni foarte săracă. Foarte neatrăgătoare. Dar... de ce să nu fim atenţi?

1. Crama La Salina, ISSA - Pinot Noir Rosé 2018

2. F’Autor, Illustro – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin 2016

3. Chateau Vartely, Individo - Traminer, Sauvignon Blanc 2018


1. Crama La Salina, ISSA - Pinot Noir Rosé 2018

Crama a devenit vedetă în doar câţiva ani. Sunt convins că „doar”-ul nostru a părut o eternitate pentru cei care au muncit la afirmarea singurei crame cu vie din judeţul Cluj.

Vinurile de aici sunt vii. Multă lume „identifică” salinitatea, mineralitatea ca presupuse consecinţe ale proximităţii cu Salina Turda. Nu e nicio legătură. Cu toate acestea, microclimatul încurajează viticultorul şi vinificatorul să se concentreze asupra Pinot-ului Noir. Rosé-ul din acest soi este atât de special (n.a.- excelent) încât, probabil, a mirat o parte dintre juraţii străini ai IWCB. Totuşi, punctajul a fost mare (argint plin) şi doar limitarea celor 30% (impusă de OIV) nu a lăsat ca acest vin să se instaleze confortabil pe podium. Sunt convins că la ediţia viitoare îşi va adjudeca şi aurul.

Până atunci, dacă aveţi voie bună de un rosé revigorant, bun la orice mâncare, nu ezitaţi... cumpăraţi-l. Lansat în ediţie unică de 45.000 de sticle.

                                        ---------------------

2. F’Autor, Illustro – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin 2016

Aud de multe ori: ”Vinurile de astăzi nu mai au corp, osatură...”. Nu ştiu de unde se trage această impresie. Pot înregistra doar două elemente care au dispărut din semnătura vinurilor moderne: restul de zaharuri şi caracterul oxidativ (care, da, dădea – prin culoare - senzaţia unui vin mai „uleios”).

Astăzi, in general, extractul sec este foarte bun, nivelul alcoolului e mai mare decât acum 25 de ani, asamblajele conţin mai multe soiuri decât am fi putut să ne imaginăm acum un sfert de secol. Să ai la un loc, aşa cum este în cazul vinului moldovenesc Ilustro - Chardonnay, Sauvignon Blanc şi... Riesling de Rhin – este darul pentru cei care îşi doresc clasicul ... modern.

Chardonnay – aduce onctuozitate.

Sauvignonu Blanc – aromele (chiar exotice) de fruct şi flori de soc.

Rieslingul punctează la acciditate.

Perfect.

                                    ----------------------------

3. Chateau Vartely, Individo - Traminer, Sauvignon Blanc 2018

Insist să înţelegem că putem găsi (nu foarte des, e drept) vinuri care produc satisfacţie la preţuri moderate. Cei de la Produse Moldoveneşti (toată aprecierea pentru eforturile depuse în timp de Viorica şi Ştefan Ombun!) se străduiesc ca prin acest brand – Individo - sa coopteze în mişcarea de înţelegere a vinului cât mai mulţi adepţi. Un fel de şcoală cu banii de taxe cheltuiţi pentru plăcerea proprie a fiecărui „cursant”.

Şi Traminerul şi Sauvignon-ul Blanc vin cu arome puternice. Cu alte cuvinte, vinul nu este pentru cei care-şi doresc gusturi neutrale. Pentru bucătăria „fusion” de astăzi, notele mai accentuate sunt binevenite. Sau pentru cei care vor să îşi „condimenteze” plăcut ultimile seri de vară. Dacă ne place acest vin, s-ar putea ca şi toamna să fie frumoasă. Şi iarna. Şi primăvara ...

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO