Eveniment

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

3 vinuri pentru 3 seri

Autor: Catalin Paduraru

30.08.2019, 14:05 1190
1. Paradis Secret – Les Vignobles Foncalieu 2018, Languedoc
2. Suvla Reserve-Roussane & Marsanne 2017, Turcia
3. Herb – Fetească Neagră & Busuioacă, Domeniile Avereşti
 
 
Vara asta vrea să ne arate că are încă forţă. Căldură, căldură, căldură. Trebuie să luptăm şi noi cu arme potrivite...
 
1. Paradis Secret – Les Vignobles Foncalieu 2018, Languedoc
 
În confruntarea dintre cele o mie de vinuri frumoase ale lumii, „secţiunea rosé” a fost una dintre cele mai grele. Pentru că într-un concurs OIV se pot acorda doar 30% premii (din totalul de probe înscrise), multe rosé-uri valoroase au rămas nemedaliate. Aşa cum se întâmpla pe vremuri la admiterea la teatru, conservator, arhitectură şi medicină. La IATC (ATF, UNATC), dacă erai al cincilea din aproape o mie de candidaţi însemna că erai foarte bun dar, din păcate erau doar ... patru locuri.
 
Revenind la rosé-uri, acestea au fost în competiţia de la sfârşitul primăverii 2019 extraordinar de bune. Un vin care s-a remarcat (cu o medie de 83,67 puncte) a fost Paradis Secret.
 
Vinul este potrivit pe deplin celor care iubesc stilul provensal, care acceptă cu bucurie jocul contrastului - cireşele albe cu puţin amar peste „dulceaţa” gustului clasic al fructului. Importatorul este Maxi A&M Distribuţie SRL.
 
Satisfacţie pentru sete, emoţie şi minte.
 
                                                           -------------------------------
2. Suvla Reserve-Roussane & Marsanne 2017, Turcia
 
Gallipoli Peninsula. Single Vineyard Bozokbag.
Vin turcesc? Alb din 2017? Roussane şi Marsanne???
 
Să răspundem pe rând. În general, dacă mergeţi în Turcia sau schimbaţi avionul în noul aeroport din Istanbul (şi ce aeroport!), SUVLA este o alegere sigură. Că vreţi să încercaţi soiuri locale, aproape imposibil de pronunţat (Okuzgozu, Kalecik Karati, Bogazkere, etc) sau soiuri internaţionale trebuie, mai întâi, să creditaţi producătorii turci ca făcând parte dintr-o cultură veche a vinificaţiei chiar dacă, din raţiuni religioase, a fost una mai discretă.
 
Suvla, de pildă, are toate atributele unei crame ultramoderne, supertehnologizate, iar winemakerii sunt aduşi de peste tot din Europa.
Doritorii de vin alb cu aciditate mai scăzută, care se împacă cu notele mai „coapte” din combinaţia (perfect reuşită) - pere, vanilie, biscuiţi cu unt, şi-au găsit companionul.
 
Dupa moda din Coté du Rhone, Roussane este pus împreună cu Marsanne. Dacă în Franţa se obţin vinuri cu aciditate mare, în Turcia se păstrează corpolenţa, ecartul aromatic şi ... potenţialul de învechire. Da, acest vin arată puternic şi elegant ani buni de la producere.
 
                                                         -------------------------
3. Herb – Fetească Neagră & Busuioacă, Domeniile Avereşti
 
 
Avereşti nu are încă cota de popularitate la acelaşi nivel cu calitatea vinurilor produse aici. Ceea ce este o pierdere pentru iubitorii vinurilor bune. Zghihara este în zona Huşilor soiul emblemă dar, astăzi vom vorbi despre un vin roşu produs din alte soiuri româneşti: Fetească Neagră & Busuioacă. 
 
„Cupajul unic” prin care s-a încercat (şi s-a reuşit) crearea unui vin roşu care să aibă multiple ocazii de consum, îl puteţi încerca şi în miezul zilei, puţin-puţin răcit (nu e o blasfemie!), aşteptând dezvăluirea gusturilor de la pahar la pahar. Sau pahar dupa pahar.
Busuioaca – în sine - nu se simte, dar adaugă farmec şi un fel de moliciune vinului, subliniind caracterul fructat.
 
Uşor de ţinut minte, uşor de băut, Fetească Neagră & Busuioaca din gama Herb cred că deschide o nouă nişă în categoria vinurilor roşii de la noi. Nişă care se va mări. E bine sa fiţi printre primii care se familiarizează cu ea.
 
Lista vinurilor medaliate la IWCB VINARIUM 2019 aici.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO