Eveniment

CE Turceni face profit dublu la sase luni

17.07.2008, 19:04 18

Complexul Energetic Turceni, una dintre cele mai mari unitati de productie de energie pe plan local, a inregistrat in primele sase luni ale anului un profit net de 95 de milioane de lei (25,8 milioane de euro), mai mult decat dublu fata de nivelul de 45 de milioane de lei (13,5 milioane de euro) inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Cu acest rezultat compania isi depaseste cu mai bine de doua ori estimarile facute la inceputului anului potrivit carora profitul net al companiei urma sa ajunga in 2008 la un nivel de 40 de milioane de lei (11 milioane de euro), cu 57% mai mic fata de rezultatul din 2007.
"Principalii factori care au stat la baza acestei evolutii au fost cresterea cu 12,7% a cantitatii de energie produsa pana la un nivel de 3.638 de GWh, precum si vanzarea energiei electrice produse la un pret avantajos pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) si pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB). O contributie pozitiva la aceste rezultate a avut-o si posibilitatea realizarii unor economii la servicii si prestatii", au declarat reprezentantii companiei.
PZU si PCCB sunt doua platforme de tranzactionare cu energie electrica gazduite de OPCOM, bursa de energie.
In primul semestru, compania a inregistrat afaceri de 583 de milioane de lei (158,8 milioane de euro), in crestere cu 21,9% fata de perioada similara a anului trecut. Compania a produs de la inceputul anului 3.638 GWh de energie, in timp ce in aceeasi perioada a anului trecut CE Turceni a livrat 3.228 GWh.
Potrivit estimarilor initiale, unitatea de producere a energiei electrice urmeaza sa finalizeze anul acesta cu afaceri de 1,12 miliarde de lei, in crestere cu 10% fata de anul trecut.
In 2008 la Complexul Energetic Turceni vor fi derulate lucrari pentru marirea capacitatii de productie, retehnologizarea grupurilor 3 si 6, precum si pentru implementarea instalatiilor necesare pentru protejarea mediului. Bugetul de investitii s-ar putea ridica la 500 de milioane de euro.
CE Turceni alaturi de CE Rovinari urmeaza sa fie incluse in compania nationala integrata de energie pe care Guvernul intentioneaza sa o formeze.
Din structura acestui "campion national" care urmeaza sa actioneze ca un jucator important in regiune vor mai face parte Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie de stat, si Electrica, prin intermediul celor trei filiale de distributie si furnizare a energiei electrice ramase neprivatizate, dar si prin compania de servicii energetice Electrica Serv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO