Eveniment

Ce sunt anticorpii monoclonali antispike, tratamentul primit de Donald Trump, pe care România îi cere statelor europene?

Ce sunt anticorpii monoclonali antispike, tratamentul...

Autor: Georgiana Mihalache

15.10.2021, 17:08 34647

♦ Medicul Adrian Marinescu, Institutul Matei Balş: Este tratamentul cel mai eficient în infecţia cu Sars Cov-2, cu condiţia să fie administrat la debutul bolii

Ministerul Sănătăţii, prin vocea ministrului interimar Cseke Attila, a solicitat activarea mecanismului de protecţie la nivelul Uniunii Europene pentru 40.000 de doze de anticorpi monoclonali, care ajută pacienţii infectaţi la debutul bolii să nu mai dezvolte forme grave.

Tratamentul trebuie administrat pacienţilor în spitale la debutul bolii, în primele şapte zile de la începutul simptomelor, fiind folosit în Statele Unite deja chiar pentru fosul preşedinte american Donald Trump.

The Guardian scria la începutul anului că Germania va folosi anticorpii monoclonali, tratamentul folosit de Donald Trump în octombrie 2020, după ce s-a infectat cu COVID-19. Guvernul german a cumpărat 200.000 de doze pentru 400 milioane de euro, potrivit publicaţiei.

“Există promisiuni de sprijin şi din partea altor state pentru acest tratament. Am discutat ieri cu dna. Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate despre intenţia noastră de activare a mecanismului de protecţie civilă în vederea aprovizionării cu medicamentele necesare asigurării tratamentului pacienţilor noştri”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

România a primit deja peste 5.000 de doze de la Italia ca donaţie, care au fost împărţite spitalelor în funcţie de incidenţa îmbolnăvirii. Medicamentele au fost deja repartizate în 134 spitale pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19, după cum anunţă ministerul Sănătăţii.

 

Ce sunt aceşti anticorpi?

Anticorpii monoclonali sunt sintetizaţi în laborator ca versiuni ale anticorpilor naturali pe care sistemul imunitar îi produce atunci când se întâlneşte cu un virus. Medicul Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balş din Bucureşti, unitate cheie în lupta cu COVID-19, a explicat pentru ZF ce implică tratamentul.

„Anticorpii monoclonali antispike, fac această precizare pentru că şi alte medicamente intră în categoria anticorpilor monoclonali (tocilizumab, de exemplu, şi nu număi), reprezintă tratamentul cel mai eficient în infecţia cu Sars Cov 2, cu condiţia să fie administrat la debutul bolii. Acest lucru înseamnă în primele şapte zile de la debutul simptomatologiei, atunci când vorbim de o formă uşoară sau medie, la pacienţii vulnerabili, cei cu boli cronice sau sunt în vârstă, la care ne aşteptăm să existe cu o mare probabilitate o evoluţie nefavorabilă. Este un tratament care previne formele complicate”, a spus Adrian Marinescu.

Pentru a administra tratamentul, medicii au nevoie de o testare şi o evaluare rapide, iar pacientul trebuie să poată fi monitorizat acasă. Totuşi, în România pacienţii se plâng că ambulanţele ajung şi la câteva zile pentru testare pentru că există o cerere uriaşă. Dacă pacientul ajunge la timp la spital şi este la debutul bolii, după ce i se fac analizele şi primeşte tratamentul cu anticorpi monoclonali, în trei ore poate fi deja acasă.

„Trebuie să fie un pacient care nu a primit alte tratamente de tip cortizon, alţi anticorpi monoclonali şi diverse alte terapii. Este un pacient nou, căruia trebuie să îi punem un tratament exact de la debutul bolii. O singură administrare este suficientă, care poate să însemne amestecarea a două flacoane în funcţie de tipul de anticorpi. Poate fi administrată doar la spital, trebuie monitorizat, dar este genul de tratament pe care îl pot folosi în camera de gardă, aşa cum fac şi americanii. Vorbim de forme uşoare şi medii, nu de pacienţi care au nevoie de oxigen”, a mai spus Adrian Marinescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO