Eveniment

Ce spune un sondaj eToro: Investitorii români sunt îngrijoraţi de starea economiei ţării

Ce spune un sondaj eToro: Investitorii români sunt...

Autor: Dorin Oancea

03.11.2021, 15:28 102

Investitorii români se tem din ce în ce mai mult de inflaţie şi de starea economiei naţionale, potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat*, care a cercetat preferinţele investitorilor individuali.

Luând în considerare instabilitatea politică şi criza pandemică, nu este surprinzător faptul că un procent uriaş de 70% dintre investitorii români intervievaţi nu sunt încrezători în ceea ce priveşte evoluţia economiei româneşti, o creştere a neîncrederii de 12% faţă de acum trei luni. În plus, mai puţini investitori sunt dispuşi să îşi majoreze investiţiile. Cu toate acestea, investitorii români manifestă un interes ridicat faţă de criptoactive, care pot fi văzute ca o protecţie împotriva inflaţiei.

Investitorii români rămân interesaţi de acţiunile locale, dar tranzacţionează şi acţiuni străine, cum ar fi cele din S&P 500 şi DJIA (Dow Jones Industrial Average), ce includ multe companii care operează la nivel mondial şi oferă branduri familiare consumatorilor. 29% dintre investitori au declarat că deţin acţiuni internaţionale, cu puţin sub cifra celor care au indicat că deţin acţiuni la BVB (35%).

Deşi sunt interesaţi de acţiuni, potrivit căutărilor pe Google, investitorii români sunt şi mai interesaţi de criptoactive. Studiul eToro Retail Investor Beat, realizat în al treilea trimestru al acestui an în 12 ţări, a arătat că 51% dintre investitorii români chestionaţi deţin astfel de active. Aceasta reprezintă o creştere de 5% faţă de cei 46% în trimestrul trecut. Este mai mult decât dublu faţă de media investitorilor din cele 12 ţări incluse în sondaj, care este de 24%. Cu cei 51% dintre investitori, România se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de investitori care au criptoactive în portofoliile lor, urmată de Polonia cu 37% şi Cehia cu 31% dintre investitori.

Revenind la indicele S&P 500, sentimentul investitorilor români este în mare parte pozitiv, 31% dintre aceştia considerând că în următoarele 12 luni indicele va creşte între 6 şi 15%, în timp ce 3% dintre investitori sunt foarte optimişti că acesta va urca peste 15%. La polul opus, doar 14% dintre românii intervievaţi cred că S&P 500 va suferi o corecţie de până la 15%, iar 5% sunt foarte pesimişti, considerând că indicele se va prăbuşi cu peste 15%.

În ciuda faptului că sunt în mare parte optimişti în ceea ce priveşte perspectivele viitoare ale pieţelor, investitorii români intenţionează să îşi reducă investiţiile în acţiuni autohtone (de la 35% la 31%), în acţiuni străine (de la 29% la 27%), dar să îşi majoreze investiţiile în mărfuri de la 15% în prezent la 21% în următoarele 12 luni. Puţini (2%) intenţionează să-şi diminueze investiţiile în criptoactive.

În ceea ce priveşte sumele care vor fi investite, 28% dintre investitorii români chestionaţi au declarat că vor investi mai mult în următoarele 12 luni, în timp ce 33% vor investi mai puţin, iar 38% vor investi aproximativ aceeaşi sumă ca şi până acum. Unul dintre motive ar putea fi faptul că majoritatea investitorilor - 58% - se tem de o corecţie a pieţei interne, în următorul an.

Sondajul eToro Retail Investor Beat a întrebat 6.000 de investitori individuali, din 12 ţări, inclusiv România, despre obiceiurile lor legate de investiţii şi despre sentimentul faţă de pieţe. Investitorii individuali au fost definiţi ca fiind independenţi sau consiliaţi, trebuind să deţină cel puţin un produs de investiţii şi nefiind necesar să fie utilizatori eToro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO