Eveniment

Ce spune MAE despre românii infectaţi la abatorul din Germania: Din 1.000 de angajaţi, 500 sunt români

Ce spune MAE despre românii infectaţi la abatorul din...

Autor: Laura Buciu

29.04.2020, 14:43 166

Din cei 1.100 de angajaţi ai abatorului din Germania, unde sunt oameni infectaţi cu noul COVID-19, 500 sunt români, au declarat, miercuri, reprezentanţii MAE, pentru MEDIAFAX. Din totalul angajaţilor, 250 sunt bolnavi şi toţi au asigurări medicale, cheltuielile fiind suportate de partea germană.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la solicitarea MEDIAFAX, referitor la românii care lucrează într-un abator din Birkenfeld, de lângă oraşul Pforzheim (landul Badden-Wurttemberg), Republica Federală Germania, sunt 1.100 de angajaţi la această firmă, din care 500 din România. Dintre angajaţi, circa 250 sunt bolnavi.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în urma discuţiilor reprezentanţilor Consulatului General al României la Stuttgart cu şeful administraţiei locale, primarul localităţii Pforzheim şi şeful Departamentului de ordine publică al districtului Enz, autorităţile germane au comunicat că din numărul total de 1.100 angajaţi ai abatorului, 500 sunt cetăţeni români. La acest moment, ca urmare a testării tuturor angajaţilor, există date care confirmă infectarea cu COVID-19 a 250 persoane. Acestea au fost cazate în 3 spaţii de carantină în apropierea oraşului, conform reglementarilor locale aplicabile”, arată MAE.

Potrivit oficialilor români, evoluţia stării de sănătate a persoanelor contaminate este monitorizată constant de oficiul de sănătate publică local, iar centrele de carantină sunt supravegheate permanent de un serviciu de pază. De asemenea, autorităţile germane au confirmat că toţi angajaţii au asigurări medicale, iar eventualele cheltuieli de carantinare / spitalizare vor fi suportate de către partea germană.

Cu privire la beneficiile sociale aplicabile, conform prevederilor legislative germane, angajaţii sunt plătiţi pe perioada carantinei sau a internării în spital, afirmă MAE.

„Aceste informaţii au fost confirmate şi de către angajatorii direcţi ai lucrătorilor români, respectiv companiile subcontractate de către abatorul german”, mai arată MAE, în documentul citat.

MAE menţionează că până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Berlin şi la nivelul Consulatului General al României la Stuttgart nu au fost primite solicitări de asistenţă din partea cetăţenilor români menţionaţi şi nici solicitări de repatriere.

Oficialii MAE reiterează că misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate tratează cu prioritate orice solicitare de sprijin din partea cetăţenilor români şi întreprind demersuri pentru soluţionarea fiecărei situaţii, în măsura posibilului, în contextul limitărilor impuse de pandemia de COVID-19. De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în străinătate şi se confruntă cu situaţii dificile, inclusiv cazuri în care drepturile acestora nu sunt respectate, să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular cel mai apropiat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO