Eveniment

Ce spune Colegiul Pacienţilor despre proiectul de contribuţie personală în sistemul privat de sănătate: O soluţie oportună pentru spitalizarea continuă, dar de analizat în cazul analizelor medicale

Ce spune Colegiul Pacienţilor despre proiectul de...

Autor: Georgiana Mihalache

05.04.2019, 19:31 283

​Colegiul Pacienţilor crede că măsura contribuţiei personale propusă de ministerul Sănătăţii este una „oportună” pentru serviciile de spitalizare de zi, dar spune că trebuie analizată extinderea acestei practici către serviciile de ambulatoriu şi cele paraclinice, adică analize medicale sau imagistice (RMN, CT). Pe site-ul ministerului Sănătăţii a apărut un proiect de ordonaţă de urgenţă în dezbatere publică prin care se propune ca pacienţii să plătească în sistemul privat diferenţa dintre ce decontează Casa de Asigurări de Sănătate pentru un serviciu şi costul acelui serviciu în privat.

Contribuţia personală este o soluţie bine venită pe termen mediu pentru zona de spitalizare continuă unde introducerea ei va avea efecte benefice asupra tuturor părţilor implicate imediat. (...) Pe de altă parte, introducerea contribuţiei personale pentru serviciile din ambulatoriu şi paraclinice (analize, imagistică, testări diverse) ar fi de analizat întrucât ar putea avea efecte mai puţin favorabile asupra acesibilităţii populaţiei la servicii medicale de bază”, potrivit unui comunicat de presă al Colegiului Pacienţilor.
În comunicat se mai arată că tarifele plătite în spitalele publice pentru decontări sunt subevaluate şi rar acoperă costurile intervenţiilor. În urma introducerii contribuţiei personale, pacienţii pot alege furnizorul de servicii medicale dorit, beneficiind astfel şi de drepturile din urma contribuţiei plătite la sistemul de asigurări sociale.
Cu toate acestea, în cazul ambulatoriului şi al serviciilor paraclinicie, ar trebui să existe o analiză mai profundă a situaţiilor, mai arată Colegiul Pacienţilor.

În prezent pentru un serviciu medical Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează aceeaşi sumă pentru spitalele de stat şi cele private. Operatorii privaţi susţin că acei bani sunt prea puţini şi nu le acoperă cheltuielile. Dacă va fi aprobată ordonanţa propusă de ministerul Sănătăţii, pacienţii vor adăuga diferenţa de bani peste decontarea de la CNAS în cazul serviciilor de spitalizarea continuă, ambulatoriul clinic de specialitate şi ambulatoriul paraclinic, potrivit formei iniţiale a proiectului propus de autorităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO