Eveniment

Ce se intampla in economie ca urmare a inundatiilor

15.07.2005, 19:28 23

Inundatiile au provocat mari pagube pe trei sferturi din teritoriul Romaniei, dar si pierderi de vieti omenesti. Companiile din domeniul transportului si cele din agricultura au inceput sa evalueze pierderile, iar autoritatile cauta resurse financiare pentru inceperea reconstructiei zonelor afectate de inundatii.

AnunTand ca este inca devreme pentru a estima valorarea pagubelor produse de inundatii, secretarul de stat Victor Paul Dobre a prezentat un bilant al ultimelor zile, potrivit caruia 482 localitati si 11.246 case au fost inundate, 242 case si 53.319 ha de teren agricol sunt distruse.

Pana acum au fost evacuate 8.616 persoane, iar 1192 persoane sunt izolate. Conform datelor oficiale, sapte persoane au decedat - dintre care doua in judetul Vrancea, dupa ce au cazut cu masina de pe un podet - si alti cinci localnici sunt dati disparuti.

Apele au afectat 370 poduri si 445 podete, determinand izolarea unui numar de 1.192 persoane.

Toate fortele operative ale Armatei sunt implicate in misiuni de interventie in zonele calamitate.

Un bilant provizoriu al Inspectoratului de Stat in Constructii transmis Ministerului Transporturilor Constructiilor si Turismului indica faptul ca, in perioada 30 iunie - 13 iulie (orele 21.00), inundatiile au afectat peste 17.200 de locuinte. La nivel de judete, cele mai afectate sunt Bacau (3.423 de locuinte), Arges (1.040) si Vrancea (658). Situatia este insa in continua evolutie, astfel ca numarul celor afectati de dezastru este in crestere de la o ora la alta.

Sursa citata precizeaza ca infrastructura rutiera este, de asemenea, foarte afectata de calamitatile naturale, fiind afectate un numar de 17 drumuri nationale, 327 drumuri judetene, 54 drumuri comunale, 77 de poduri, 79 podete si circa 39 de punti.

Pana in acest moment nu exista o estimare valorica a pagubelor produse de inundatii, afirma surse din cadrul ministerului de resort.



Pagube in transport si agricultura

Transportatorii incep sa isi calculeze pagubele. La fel si cei din industria de morarit si panificatie.

Ilie Stoichescu, actionarul majoritar al Transcondor Resita, o firma de transport international cu peste 100 de camioane: "Sunt mici intarzieri cu camioanele blocate in tara si mai ales in Moldova. Nu am facut inca calcule, dar orice camion care stationeaza ma costa 150-200 de euro/zi"

Florin Mihut, actionarul majoritar al companiei Frogoexpres Oradea (peste 200 de camioane) si presedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR, ce grupeaza companii cu un parc total de peste 10.000 de camioane), spune ca la nivelul membrilor UNTRR nu exista inca o evaluare a pagubelor. "N-am evaluat pagubele, dar sigur acestea exista, pentru ca am cateva camioane blocate in Moldova".

Dan Trifu, vicepresedintele departamentului de Strategie Finante al Vel Pitar, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de morarit si panificatie, crede ca inundatiile vor avea consecinte in preturile din industrie din toamna, pentru ca producatorii de cereale ar putea fi influentati sa nu accepte preturi de sub 5 lei noi/kilogramul de grau tocmai pentru ca au fost inundatii.

"In aceste conditii, multi jucatori din panificatie vor recurge la importuri si pentru ca graul din productia interna nu va avea o calitate buna din cauza faptului ca ploile au venit tocmai in perioada de recoltare", spune Trifu.

Corneliu Purcarea, directorul general al Romagro Cereal, un trader autohton, dar si un producator de cereale, spune ca preturile din industria de morarit si panificatie din toamna ar putea creste cu circa 20% din cauza inundatiilor. "Pentru producatorii de cereale si mai ales pentru cei care au apucat sa recolteze graul va fi bine, pentru ca preturile vor fi bune in toamna, insa pentru piata va fi foarte dificil pentru ca preturile pe kilogram vor depasi cu siguranta previziunile din urma cu cateva saptamani de 3 lei noi/kilogram pana la 3,5-4 lei noi/kilogram. Inaintea acestor inundatii, toata lumea era optimista ca pe baza unei recolte bune vor fi putea sa mentina preturile la paine sau chiar sa le coboare un pic, compensand chiar cresterile de preturi la utilitati. In actualele conditii, cred ca preturile in panificatie pot creste chiar cu 20% in toamna. Posibilitatea apelarii la importuri nu este de neglijat insa preturile pe piata mondiala sunt in crestere, iar productiile celor mai mari cultivatori din Europa au fost, la randul lor, atinse de calamitati. Recolta din acest an va suplini nevoile cantitative ale Romaniei insa din punctul de vedere al calitatii vor fi mari probleme", a afirmat Purcarea.

El mai spune ca pe plan mondial exista o tendinta de crestere a preturilor la grau desi urmeaza perioada recoltarii, bursa din Chicago estimand pentru octombrie preturi de 95-100 de dolari/tona la care se adauga costuri de transport de 25-30 de dolari/tona.



Ploile au propulsat Hidroelectrica lider pe piata energiei

Compania de producere a energiei electrice Hidroelectrica a inregistrat un grad de umplere a lacurilor de 94%, valoare care nu a mai fost inregistrata niciodata in luna iulie, afirma Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica.

Inundatiile au produs mutatii pe piata energiei din Romania, unde ponderea Hidroelectrica in totalul productiei de energie a crescut de la 28% - 30% la circa 42%, in timp ce unele grupuri energetice termo au fost inchise, iar altele si-au redus productia.

Reprezentantii Hidroelectrica urmeaza sa aiba in cursul zilei de astazi o intalnire cu oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si cu cei ai Electrica in vederea preluarii de catre societatile de distributie a energiei a cantitatilor de energie produse suplimentar in aceasta perioada. Compania are acum o productie de energie cu o treime, in medie, peste valorile normale, pe fondul caderilor abundente de precipitatii.

De aceasta data, o calamitate naturala s-a dovedit a fi favorabila companiei, inversand astfel situatia produsa in vara lui 2003, cand Hidroelectrica a suferit pierderi mari datorita secetei puternice.



Guvernul solicita sprijin financiar organizatiilor internationale

Romania are posibilitatea sa apeleze pentru ajutor destinat calamitatilor naturale la Organizatia Nord-Atlantica, Oficiul Natiunilor Unite pentru Coordonarea Asistentei Umanitare, Comisia Europeana, precum si la alte organizatii internationale cu scop umanitar, precizeaza Mihai Razvan Ungu-reanu, ministrul afacerilor externe.

El a mai spus ca autoritatile romane au primit deja oferte de sprijin financiar pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii, din partea unor institutii din Uniunea Europeana, NATO, Asia si Orientul Mijlociu.

Executivul intentioneaza sa discute si cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei in vederea acordarii unui ajutor pentru inundatii.

In acelasi timp, comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner a declarat ca "Comisia Europeana este gata sa raspunda la orice solicitare din partea Romaniei, la fel cum a facut si in luna mai". Ea a subliniat ca oficialii Comisiei vor discuta cu autoritatile de la Bucuresti despre posibilitatea realocarii unor fonduri de preaderare, inca neutilizate (Phare, Sapard sau Ispa), pentru a raspunde nevoilor de reconstructie si de reabilitare a infrastructurii.

"Sunt reguli foarte precise pentru a accede la fondul de solidaritate. Cererea trebuie sa o faca Guvernul, dar nu mai tarziu de zece saptamani de la producerea daunelor. Trebuie sa existe informatii precise despre evaluarea daunelor. Sigur, este implicata si Comisia. Este un proces care va dura mai multa vreme, dar este nevoie de o investitie pentru repararea daunelor", a precizat comisarul european.

Pana la clarificarea situatiei privind imprumuturile internationale sau redirectionarea unor fonduri de preaderare, premierul Calin Popescu-Tariceanu se bazeaza pe "solidaritatea romanilor". El a anuntat ca exista un cont in care pot fi facute donatii pentru cei afectati de inundatii. "Sper ca ajutorul pe care il vor da romanii sa fie unul consistent, sa le putem alina intr-o oarecare masura suferintele si lipsurile", a spus primul-ministru.

In acelasi timp, persoanele sinistrate vor primi un ajutor de urgenta constand in produse alimentare in valoare totala de 2,9 milioane de lei (800.000 de euro), acestea urmand sa fie transportate cu ajutorul avioanelor si elicopterelor catre destinatie.



AOAR solicita lansarea unui imprumut public de minimum 200 mil. euro

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere Guvernului si Parlamentului sa aprobe in regim de urgenta lansarea unui imprumut public, intern si international, de minimum 200 de milioane de euro, prin lansarea de eurobonduri pe termen de 15-20 ani, pentru a elimina efectele inundatiilor. Potrivit unui comunicat al organizatiei, imprumutul ar urma sa fie utilizat pentru finantarea tuturor lucrarilor, livrarilor de echipamente si platii fortei de munca ce trebuie implicata in indepartarea cu maxima urgenta a efectelor inundatiilor din acest an.

Parlamentarii PD si PNL, trimisi sa ajute populatia

PD si PNL isi trimit parlamentarii si demnitarii in judetele afectate de inundatii pentru a-i ajuta pe sinistrati, ambele partide cerandu-le acestora rapoarte cu privire la actiunile pe care le-au intreprins. Presedintele PD, Emil Boc, a solicitat tuturor parlamentarilor partidului ca problema inundatiilor sa constituie principala lor preocupare pana la incheierea situatiei de criza. Si comitetul executiv al PNL, intrunit in sedinta extraordinara, a decis ca toti demnitarii partidului - parlamentari, ministri, secretari de stat, alesi locali - isi vor asuma responsabilitatea sprijinirii populatiei sinistrate si a autoritatilor locale in prevenirea si limitarea dezastrelor.

PSD cere decretarea starii de urgenta

in judetele afectate de inundatii

PSD solicita decretarea starii de urgenta in judetele calamitate, cerandu-i presedintelui Traian Basescu convocarea CSAT si declansarea formalitatilor legale in acest sens. Totodata, liderii PSD propun convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru aprobarea unei legi de rectificare bugetara si identificarea surselor bugetare masive; infiintarea unui fond national "Solidaritatea". PSD solicita FMI sa aprobe o majorare temporara a deficitului bugetar al Romaniei cu 1% din PIB, precum si Uniunii Europene sa gaseasca un instrument financiar pentru remedierea infrastructurilor afectate de inundatii. Social-democratii cer UE ca fondurile PHARE si de asistenta nerambursabila care nu au fost cheltuite sa fie dirijate exclusiv pentru infrastructurile romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO