Eveniment

Ce se întâmplă cu spitalele după 15 mai. Nelu Tătaru: Pentru încă o perioadă, spitalele trebuie să rămână în coordonarea ministerului

Ce se întâmplă cu spitalele după 15 mai. Nelu...

Autor: Cosmin Pirv

14.05.2020, 11:39 371

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, că, pentru încă o perioadă, unităţile sanitare trebuie să rămână în coordonarea ministerului. El a spus că este necesară actualizarea legii sănătăţii, care este depăşită.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, referitor la situaţia spitalului din Suceava, Nelu Tătaru a spus că „vom avea mult de lucru” pentru reorganizarea şi eficientizarea sistemului sanitar, după ridicarea stării de urgenţă.

„Ceea ce s-a întâmplat la Suceava trebuie să reprezinte o lecţie pentru noi toţi. După ridicarea stării de urgenţă vom avea mult de lucru pentru reorganizarea şi eficientizarea sistemului sanitar. Consider că, pentru încă o perioadă, unităţile sanitare trebuie să rămână în coordonarea ministerului. Este nevoie şi de actualizarea legii sănătăţii pentru că actuala variantă este depăşita”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Potrivit comunicatului MS, în perioada 2-30 aprilie 2020, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” a fost preluată de o echipă militară condusă de generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Conducerea instituţiei nu mai era eficientă, Consiliul medical nefiind convocat oficial din luna februarie. Structura funcţională a Spitalului Judeţean de Urgenţă <Sf. Ioan cel Nou> Suceava era redusă, iar sectoarele în care erau internaţi pacienţii COVID -19, UPU, laboratorul de imagistică, laboratorul de BK, sectoarele administrativ şi logistic funcţionau la o capacitate de <avarie> datorită asigurării minimale cu personal – aproximativ 15% din personalul spitalului. S-a mai constatat că, protecţia personalului, cu excepţia unor persoane din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase şi Sectorul Boli Interne – COVID-19, era inadecvată, necorespunzătoare, improvizată. În ceea ce priveşte circuitele funcţionale specifice, cu toate că spaţiul de spitalizare era împărţit în sectoare COVID-19 şi non-COVID nu s-a putut identifica nicio decizie a conducerii, recomandare a specialiştilor epidemiologi sau o practică în curs care să asigure dimensionarea şi separarea lor”, se arată în comunicatul MS.

Conducerea militară a spitalului a reuşit luarea măsurilor privind protecţia individuală a personalului, stabilirea circuitelor funcţionale specifice, carantinarea instituţionalizată a personalului sănătos, controlul respectării normelor de protecţie individuală şi a circuitelor funcţionale de către angajaţii spitalului. De asemenea, a fost testat întreg personalul medical şi a fost crescută capacitatea de testare SARS-COV 2 a unităţii.

„Spitalul este pregătit pentru escaladarea/descaladarea epidemică COVID-19. Sunt asigurate – protecţia individuală a personalului conform normelor legale, circuite funcţionale şi zone de diagnostic/tratament specifice crizei. Resursa umană este recuperată într-o proporţie importantă”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO